Sosyal bilgiler dersinde çevre okuryazarlığını geliştirmeye yönelik akademisyen ve öğretmen görüşleri
Academics' and teachers' views on the development of environmental literacy in social studies course
  1. Tez No: 737333
  2. Yazar: CEREN ÇİNİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre okuryazarlığı, sosyal bilgiler, çevre eğitimi, beceri eğitimi, iklim değişikliği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler dersinde çevre okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik akademisyen ve öğretmen görüşlerini ortaya koyabilmektir. Araştırmada nitel araştırma modeli türlerinden biri olan“temel nitel araştırma”benimsenmiştir. 13 akademisyen ve 14 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme formu yaklaşımı ile gerçekleştirilen araştırmanın bazı sonuçları şöyledir: Sosyal bilgiler dersinde çevre okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik sınıf içi uygulamaların neler olabileceğine ilişkin akademisyenlerin araştırma inceleme stratejisine dayalı atölye çalışmalarını vurguladıkları, öğretmenlerin ise buluş yoluyla öğrenme stratejisine dayalı beyin fırtınası tekniğini vurguladıkları görülmüştür. Çevre okuryazarlığının geliştirilmesi için kullanılabilecek okul dışı öğrenme ortamlarına ilişkin hem akademisyenler hem de öğretmenler doğal mekânların okul dışı öğrenme ortamı değerlendirilebileceğini belirtmişlerdir. Akademisyen ve öğretmenler okul dışı ortamlarda yapılabilecek uygulamalar konusunda gezi gözlem yöntemini öne çıkartmışlardır. Çevre okuryazarlığı becerisinin kazandırılması sürecinde karşılaşılabilecek sorunlara yönelik akademisyenler ve öğretmenler, MEB'in talep ettiği resmi izinleri sorun olarak ifade etmişlerdir. Bu becerinin kazandırılması sürecine yönelik önerilerinde iki katılımcı türü de en fazla MEB'e yönelik önerilere yer vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present the views of academicians and teachers on the development of environmental literacy in social studies courses.“Basic qualitative research”method, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. The results of semi-structured interviews, which conducted with 13 academicians and 14 teachers, were revealed: While academicians emphasis on the workshop based on research investigation strategy on what could be the classroom practices for the development of environmental literacy in the social studies course, teachers drew attention to the brainstorm method based on learning through invention. In order to improve environmental literacy, both academics and teachers stated that natural areas can be evaluated as an out-of-school learning environment in relation to out-of-school learning environments. Academicians and teachers have highlighted field trip model in terms of applications that can be practised out of school. Regarding the problems that may be encountered in the process of acquiring environmental literacy skills, the permissions requested by the Ministry of National Education was expressed as a problem by the teachers and academics. As for the suggestions for the process of gaining this skills, both types of participants mostly made suggestions for the Ministry of National Education.