Ticari açıklık ve liberal demokrasi ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between trade openness and liberal democracy: A Turkish case
  1. Tez No: 737397
  2. Yazar: MELİS OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KABLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari Açıklık, Liberal Demokrasi, ARDL, Trade Openness, Liberal Democracy, ARDL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Küreselleşmenin yayılımıyla birlikte ülkeler küresel ekonomiye entegre olmaya başlamış, bu durum ise ülkelerin ticaret üzerindeki engelleri kaldırarak dışa açık politikalar benimsemelerini beraberinde getirmiştir. Politik ekonomi literatürü küreselleşme ile gelen bu ticari açıklık sürecinin kurumsal yapı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyarak demokratikleşmeyi teşvik ettiği teorilerini bünyesinde barındırmaktadır. Bununla birlikte, ortaya konan bir diğer teori ise hükümetlerin ticari politikaları belirlemesindeki en büyük etkenin ülkelerin medyan seçmenlerinin tercihleri olduğu görüşüdür. Bireylerin politikalar üzerindeki bu doğrudan etkisinin ise demokratikleşmeyi teşvik ettiği öne sürülmektedir. Ancak demokrasinin birçok çeşidi bulunmaktadır ve ülkeler ne kadar demokratik olarak sınıflandırılsalar da bazı ülkelerde seçimsel demokrasi sorunsuz işlerken, liberal demokraside düşüşler yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu çalışmada ticari açıklık ve liberal demokrasi ilişkisi Türkiye için 1974-2018 yılları için yıllık veriler kullanılarak ARDL sınır testi ile analiz edilmiş ve sonuç olarak Türkiye'de ticari serbestleşmenin liberal demokrasiyi teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Birçok farklı değişken ve alternatif teoriler üzerinden sağlamlık testleri ile incelenen bu analizde sonuçların oldukça güçlü olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, sermaye ve toprak oranlarının liberal demokrasiyi teşvik ettiği gözlemlenmiş ve literatür ile uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, liberal demokrasi ile ticari açıklık ilişkisinin Türkiye için incelenmesinde farklı demokrasi türlerinden faydalanılması adına politik ekonomi literatürüne oldukça katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the spread of globalization, countries have begun to integrate into the global economy, and this integration has brought countries to adopt liberal policies by removing the barriers on trade. The political economy literature embodies the theories that this process of trade openness, which comes with globalization, has positive effects on the institutional structure and encourages democratization. In addition, another theory argues that the most important factor in determining the trade policies of the governments is the preferences of the countries' median voters. It is argued that this direct effect of individuals on policies encourages democratization. However, there are many types of democracy, and although the countries are classified as democratic, in some countries, while electoral democracy works smoothly, it is observed that liberal democracy declines. In this study, the relationship between trade openness and liberal democracy was analyzed with the ARDL using annual data for the years 1974-2018 for Turkey, and as a result, it was observed that trade liberalization promoted liberal democracy in Turkey. In this analysis, which was examined with robustness tests on many different variables and alternative theories, it was determined that the results were quite strong. In addition, it has been observed that the capital and land ratios encourage liberal democracy, and results consistent with the literature have been obtained. This study makes a great contribution to the political economy literature in terms of benefiting from different types of democracy in examining the relationship between liberal democracy and trade openness for Turkey.