Geri Dön

Döviz kuru oynaklığının değişken varyans modelleri ile tahmini: Türkiye örneği

Forecasting foreign exchange rate volatility with variabla variance models: Turkey evidence

  1. Tez No: 737396
  2. Yazar: OSMAN NURİ BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL FETTAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz kuru, Volatilite, ARCH-GARCH, M-GARCH, VECH, Exchange Rate, Volatility, ARCH-GARCH, M-GARCH, VECH
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102

Özet

Döviz kurları, ülkelerin ekonomileri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Yatırım, faiz oranı, enflasyon oranı, ihracat ve ithalat gibi birçok faktörden doğrudan etkilenen döviz kurları olası dalgalanmalardan dolayı ekonomik birimler ve ülke ekonomisi için büyük riskler taşımaktadır. Ekonomik gelişmesi dış tasarrufa bağlı gelişmekte olan ülkelerin, yabancı yatırımcıları yatırım yapmaya teşvik etmesi için ülkelerinde istikrar ve güven ortamının oluşturulması gerekmektedir. İstikrar göstergelerinden biri de uygulanan politikalar ile kurun kontrol altında tutulabilmesidir. Bu sebepten dolayı döviz kurundaki oynaklıkların öngörülmesi ve ortaya çıkabilecek risklere karşı etkin ve sürdürülebilir önlemler alınması hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, 2003-2021 dönemi için günlük veriler kullanılarak, geçmiş döviz kuru, BIST 100 endeksi, faiz oranı, CDS endeksi, VIX endeksi ve ABD-10 yıllık faizleri getiri serisine yönelik volatilite modellemesi kurmak ve volatilite yayılımını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmada öncelikle, geçmiş döviz kuru, BIST 100 endeksi, faiz oranı, CDS endeksi, VIX endeksi ve ABD-10 yıllık faizlerinin volatilite yapısı ARCH-GARCH yöntemiyle araştırılmıştır. Daha sonra ise aralarındaki yayılım Multi-GARCH yöntemiyle tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Sepet kur ile diğer bütün değişkenler arasında bilgi ve volatilite yayılması tespit edilmiştir. Aynı zamanda, sepet kurun geçmiş bilgi kümesinin ve volatilitesinin sepet kurun oynaklığının modellenmesinde kullanılabileceği görülmüştür. Çift taraflı varyans transferi en fazla döviz kuru ile VIX Endeksi arasında gerçekleşmiştir. Döviz kurunun oynaklığı üzerinde etkili olan diğer değişenler ise sırasıyla CDS primleri, ABD 10 yıllık faizleri, BIST100 ve Gösterge Faiz'de olmuştur.

Özet (Çeviri)

Exchange rates have a great impact on the economies of countries. Exchange rates, which are directly affected by many factors such as investment, interest rate, inflation rate, exports, and imports, carry great risks for economic units and the country's economy due to possible fluctuations. In order for developing countries whose economic development depends on foreign savings to encourage foreign investors to invest, an environment of stability and trust should be created in their countries. One of the stability indicators is keeping the exchange rate under control with the implemented policies. For this reason, it is vital to anticipate the volatility in the exchange rate and to take effective and sustainable measures against the risks that may arise. In this study, it is aimed to establish a volatility model for the historical exchange rate, BIST 100 index, interest rate, CDS index, VIX index and US-10 year interest return series and to determine the volatility spillover by using daily data for the 2003-2021 period. In this direction, firstly, the volatility structure of the past exchange rate, BIST 100 index, interest rate, CDS index, VIX index and US-10 annual interest rates was investigated by the ARCH-GARCH method. Then, the spread between them was determined by the Multi-GARCH method. As a result of the research information and volatility spread was determined between the basket exchange rate and all other variables. At the same time, it has been seen that the historical information set, and volatility of the basket exchange rate can be used in modelling the volatility of the basket exchange rate. The bilateral variance transfer with the exchange rate was highest between the VIX index. The other variables' effects on exchange rate volatility are in turn, CDS premiums, USA 10 years interest rate, BIST-100 and indicator interest rate.

Benzer Tezler

  1. Döviz kurundaki oynaklığın cari açık üzerindeki etkisi: Türkiye örneği (2003-2014)

    The effect of real exchange rate volatility on current account: The case of Turkey (2003-2014)

    AYSEL AZMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    EkonometriGazi Üniversitesi

    Ekonometri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEZİR KÖSE

  2. Döviz kuru oynaklığının modellenmesi ve öngörülmesi: Türkiye üzerine bir uygulama

    Modelling and forecasting exchange rate volatility: An application to Turkey

    GÖKHAN GÜVEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    EkonometriYıldız Teknik Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    DOÇ. DR. HÜSEYİN TAŞTAN

  3. Türkiye açısından döviz kuru oynaklığı ihracat ilişkisi

    Foreign exchange rate in exports in terms of Turkey relations

    DAVUT KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Ekonomiİstanbul Ticaret Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENUR ÇETİN

  4. Türkiye döviz piyasasında koşullu oynaklık modelleri

    Conditional volatility models for Turkish foreign exchange market

    NAZLI KOÇAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    İstatistikHacettepe Üniversitesi

    İstatistik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜL ERGÜN

  5. Euro/dolar paritesindeki değişimin zaman serisi analizi ile incelenmesi

    Investigation of the exchangi̇ng euro/dollar parity with the time series analysis

    AHMET AKIL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MatematikSüleyman Demirel Üniversitesi

    Matematik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT TOYGANÖZÜ