Gaziantep ili su yönetimindeki coğrafi tehlikeler ve riskler
Geographical hazards and risks in the water management of Gaziantep city
  1. Tez No: 737487
  2. Yazar: AYŞEGÜL MAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Su Yönetimi, Sürdürülebilir Su Kullanımı, Tarımsal Sulama Yöntemleri, Endüstriyel Su Tüketimi, İklim Değişikliği, Water Management, Sustainable Water Use, Agricultural Irrigation Methods, Industrial Water Consumption, Climate Change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Su, dünya üzerinde en fazla tüketilen kaynaklar arasında yer almaktadır. Su, aynı zamanda dünya üzerinde bulunan sonlu kaynaklardan birini oluşturmaktadır. Su sıkıntısı, özellikle Gaziantep gibi içme ve kullanma suyunun çok büyük bir kısmını diğer illerden temin eden iller açısından önemli bir sorun olmaktadır. Bu çalışmada Gaziantep ilinin su temini ve kullanımı süreçleri üzerindeki coğrafi faktörlerin etkileri ve aynı zamanda bu coğrafi faktörlerin oluşturdukları riskler ve problemler tespit edilmiş ve bu risk ve problemlere karşı coğrafi anlamda çözüm önerileri üretilmiştir. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda Gaziantep, Gaziantep Havalimanı, Şahinbey ve Şehitkamil Meteoroloji İstasyonlarından alınan günlük sıcaklık ve yağış rasatlarıyla analizler yapılmıştır. Yapılan analizler ve araştırmalar sonucunda Gaziantep şehrinde sıcaklıkların giderek daha fazla arttığını, sağanak karakterli yağışların arttığını net bir şekilde göstermektedir. Gaziantep ilinin nüfusu giderek artmakta ve hazırlanan nüfus projeksiyonları Gaziantep'in nüfusunun, 20 yıl sonra şimdiki nüfusunun iki katı kadar olacağını ifade etmektedir. Gaziantep ilinde tarımda genellikle yüzey sulama yöntemleri kullanılmakta ve tarımsal sulama Gaziantep ili için önemli bir sorun olmaktadır. Ek olarak Gaziantep ilinde endüstriyel anlamda en fazla su tüketen endüstri sektörleri ön plana çıkmaktadır. Bu açıdan Gaziantep ilinin artan sıcaklıklar, yağışların karakteristik özelliğinde meydana gelen değişiklikler, giderek artan nüfus, yanlış ve bilinçsizce tarımsal sulama, yoğun endüstriyel su kullanımı nedeniyle gelecekte su sıkıntısı çekebilmesi mümkün olmaktadır. Bu çalışma şunu göstermektedir ki Gaziantep ilinin su kaynaklarının 2050 yılına kadar kesintisiz bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Gaziantep ilinin su yönetimi üzerindeki coğrafi risklerin önemli oranda azalması için tarımsal faaliyetlerde basınçlı sulama yönteminin kullanılması, yeni alternatif su kaynaklarının bulunması, atık suların arıtılarak tarımsal sulama gibi alanlarda yeniden kullanılması, evsel su tüketiminde su tasarrufu yapılması, yağmur suyu toplama sistemlerinin yaygınlaştırılması, insanların su kullanımı konusunda daha fazla bilinçli olması ve endüstriyel su tüketiminde suların arıtma işlemlerinden geçerek yeniden kullanılması gibi yöntemlerin ciddi bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Water is among the most consumed resources in the world. Water is also one of the finite resources on earth. Water shortage is an important problem especially for cities such as Gaziantep that supply a large part of drinking and utility water from other cities. In this study, the effects of geographical factors on the water supply and use processes of the city of Gaziantep, as well as the risks and problems created by these geographical factors, were determined and geographical solutions were produced against these risks and problems. For the purpose of this study, analyzes were made with daily temperature and precipitation observations taken from Gaziantep, Gaziantep Airport, Şahinbey and Şehitkamil Meteorology Stations. As a result of the analyzes and researches, it is clearly shown that the temperatures in Gaziantep city are increasing more and more, and the rainfall with a torrential character is increasing. The population of Gaziantep city is increasing and the population projections prepared indicate that Gaziantep's population will be twice as much as its current population in 20 years. Surface irrigation methods are generally used in agriculture in Gaziantep city and agricultural irrigation is an important problem for Gaziantep city. In addition, in the city of Gaziantep, the industrial sectors that consume the most water in the industrial sense come to the fore. In this respect, it is possible for the city of Gaziantep to suffer from water shortages in the future due to increasing temperatures, changes in the characteristic features of precipitation, increasing population, wrong and unconscious agricultural irrigation, and intensive industrial water use. This study shows that it is not possible to use the water resources of Gaziantep city uninterruptedly until 2050. In order to significantly reduce the geographical risks of Gaziantep city on water management, the following methods should be implemented seriously: Using pressurized irrigation method in agricultural activities, finding new alternative water sources, re-using waste water in fields such as agricultural irrigation, saving water in domestic water consumption, rain dissemination of water collection systems, more awareness of people about water use, and reuse of water through purification processes in industrial water consumption.