Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akademik mükemmeliyetçilik düzeyleri ile öz yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of academic perfectionism levels and self-efficacy beliefs of sports sciences faculty students in terms of various variables
  1. Tez No: 737489
  2. Yazar: MENSÜRE BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AĞBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Mükemmeliyetçilik, Genel Öz Yeterlik, Öz yeterlik, Mükemmeliyetçilik, Academic Perfectionism, General Self-Efficacy, Self-efficacy, Perfectionism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin akademik mükemmeliyetçilik düzeyleri ile öz yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla Odacı, Kalkan ve Çıkrıkçı (2017) tarafından geliştirilen 13 maddelik 5'li likert tipinde puanlanan Akademik Mükemmeliyetçilik ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları“kendinden şüphe”“karşılaştırma”ve“ idealleştirme”şeklindedir. Bir diğer ölçme aracı ise, Sherer ve arkadaşları (1982) tarafından geliştirilmiş daha sonra Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan Genel Öz Yeterlik ölçeğidir. Ölçeğin alt boyutları“başlama”,“yılmama”ve“ sürdürme çabası ve ısrar”şeklindedir. 5'li likert tipi olan ölçek, 17 maddeden oluşmakta ve 11 tanesi ters puanlanmaktadır. Ölçekler 2020-2021 Bahar döneminde öğrenim gören Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü 95, Antrenörlük Eğitimi Bölümü 71, Rekreasyon Bölümü 50 ve Spor Yöneticiliği Bölümü 50 olmak üzere toplam 266 öğrenciye (136 kadın, 130 erkek) uygulanmıştır. Elde edilen veriler, Açımlayıcı Analiz, Pearson Korelasyonu, Bağımsız Gruplarda T Testi ve Tek Yönlü ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Genel Öz Yeterlik puanları incelendiğinde, sınıf düzeyleri, bölümleri ve cinsiyet değişkenleri açısından anlamlı bir farkın olmadığı saptanırken, Akademik Mükemmeliyetçilik genel ortalama puanıyla negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin Akademik Mükemmeliyetçilik puanları incelendiğinde ise, kadınların“kendinden şüphe”,“idealleştirme”ve genel ortalama puanlarının erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Bir diğer bulgu ise, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü okuyan öğrencilerin“karşılaştırma”,“idealleştirme”ve akademik mükemmeliyetçilik genel ortalama puanlarının Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği bölümü okuyan öğrencilerin puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer yandan, sınıf düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın çıkmadığı bulunmuştur. Araştırma sonucunda çıkan farklılıkların nedeninin toplumun belirlediği cinsiyet rolleri, öğrencilerin sporcu kimlikleri ve bölümlerin mesleki profillerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the academic perfectionism levels and self-efficacy beliefs of the Faculty of Sports Sciences students in terms of various variables. For this purpose, the 13-item Academic Perfectionism scale, which was developed by Odacı, Kalkan, and Çıkrıkçı (2017), was used. The sub-dimensions of the scale are“self-doubt”,“comparison”and“idealization”. Another measurement tool is the General Self-Efficacy scale, which was developed by Sherer et al. (1982) and later adapted into Turkish by Yıldırım and İlhan (2010). The sub-dimensions of the scale are“starting”,“not giving up”and“continuing effort and persistence”. The 5-point Likert-type scale consists of 17 items and 11 of them are reverse scored. The scales were applied to a total of 266 students (136 female, 130 male) studying in the 2020-2021 Spring semester, including 95 from the Faculty of Sport Sciences, Department of Physical Education and Sports Teaching, 71 from the Coaching Education Department, 50 from the Recreation Department and 50 from the Sports Management Department. Obtained data were analyzed using Exploratory Analysis, Pearson Correlation, Independent Groups T-Test and One-Way ANOVA. As a result of the analysis, when the General Self-Efficacy scores were examined, it was determined that there was no significant difference in terms of grade levels, departments and gender variables, while it was found that there was a negative significant relationship with the Academic Perfectionism general average score. When the Academic Perfectionism scores of the students were examined, it was seen that the women's“self-doubt”,“idealization”and general average scores were significantly higher than the male students. Another finding is that the“comparison”,“idealization”and academic perfectionism general average scores of the students studying at the Department of Physical Education and Sports Teaching were found to be statistically significantly higher than the scores of the students studying at the Department of Recreation and Sports Management. On the other hand, no statistically significant difference was found in terms of grade levels. It is thought that the reason for the differences in the results of the research is the gender roles determined by the society, the athlete identities of the students and the professional profiles of the departments.