Hakîm es-Semerkandî'nin Es-Sevâdü'l-A'zam adlı eserinde İslam mezheplerine bakışı
Hakim es-Semerkandi's view on İslamic sections in the worktitled Es-Sevâdü'l-A'zam
  1. Tez No: 737571
  2. Yazar: HURİYE HATİBOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hakîm es-Semerkandî, es-Sevâdü'l-A'zam, Mâverâünnehir, Hanefîlik, Sâmânoğulları, Hakim as-Samarkandi, as-Sawad al-A'zam, Transoxiana, Hanafism, Samanoğulları
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Tez,“giriş, üç bölüm ve sonuçtan”tan oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin hazırlanırken Tâkip edilen metot ve yararlanılan kaynaklar konusunda bilgi verilmiştir. Birinci bölüm üç ana kısma ayrılmıştır. Birinci kısımda Sâmânoğulları Devleti hakkında bilgi verilmiştir. İkinci kısımda Semerkant Şehri ve Önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısımda ise Hakîm es-Semerkandî'nin hayatı ve ilmi kişiliğine dair genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Hakîm es-Semerkandî'nin mezhep anlayışı ve buna etki eden faktörler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda birinci kısımda önce Hakîm es-Semerkandî'nin yaşadığı dönemde etkili olan İslam mezhepleri ele alınmış; daha sonra Hakîm es-Semerkandî'nin Ehl-i sünnet içinde yer alması ve Hanefî çizgide konumlandığı yer belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Hakîm es-Semerkandî'nin İslam mezheplerine olan bakış açısı değerlendirilmeye çalışılmış ve fırkaları eleştirirken hangi görüşlere karşı çıktığı üzerinde durulmuştur. Bölümün sonunda da Sevâdü'l-A'zam'ın sonraki dönemlere etkisi hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmanın özeti ve değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of“an introduction, three chapters ”. In the introduction part, information is given about the method followed and the sources used while preparing the thesis. The first chapter is divided into three main parts. In the first part, information about the Sâmânoğulları State is given. In the second part, the city of Samarkand and its importance are emphasized. In the third part, a general information about the life and scientific personality of Hakim es-Samarkandi is given. In the second chapter, Hakîm es-Samarkandi's understanding of sect and the factors affecting it are emphasized. In this context, in the first part, the Islamic sects that were influential in the period of Hakim es-Samarkandi in the Ahl as-Sunnah and his position in the Hanafi line were tried to be determined. In the third chapter, the viewpoint of Hakim es-Samarkandi towards called the Islamic sects has been tried to be evaluated and it has been focused on which views he opposed while criticizing the sects. At the about the effect of Sevâdü'l-A'zam on the following periods. In the conclusion part, the summary and evaluation of the study were made.