Sınıf öğretmenlerinin ilk okuma ve yazma öğretimine yönelik öz yeterlik algılarının belirlenmesi: Öz düzenleyici öğrenme ve uzaktan eğitim faktörleri
Determination of self-efficacy perceptions of primary teachers in teaching primary reading and writing: Self-regulated learning and distance education factors
  1. Tez No: 737574
  2. Yazar: SENEM DURMAZPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA KODAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, öz düzenleyici öğrenme, uzaktan eğitim, ilk okuma ve yazma, Self-efficacy, self-regulated learning, distance education, first reading and writing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma da sınıf öğretmenlerinin ilk okuma ve yazma öğretimine yönelik öz yeterlik algılarının belirlenmesi, öz düzenleme ve uzaktan eğitim faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel nitelikte olan bu araştırmada ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“İlk Okuma Yazma Öğretimi Öz Yeterlik Ölçeği”,“Öz-düzenleyici Öğrenme Ölçeği”ve“Uzaktan Eğitime Yönelik Görüş Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde Pearson Korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma ve yazma öğretimi öz yeterlik düzeyleri ve öz düzenleyici öğrenme becerisi düzeylerinin yüksek, uzaktan eğitime yönelik düşüncelerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin ilk okuma ve yazma öğretimi öz yeterlik düzeyleri, öz düzenleyici öğrenme becerileri ve uzaktan eğitime yönelik düşünceleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, diğer taraftan ilk okuma ve yazma öğretimi öz yeterlik düzeyleri ve öz düzenleyici öğrenme becerisi arasında uzaktan eğitime yönelik görüşlerin aracı bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the self-efficacy of primary school teachers towards teaching reading and writing, and to examine the factors of self-regulation and distance education. Relational scanning design was used in this descriptive study.“Primary Literacy Teaching Self-Efficacy Scale”,“Self-regulated Learning Scale”and“Observation Scale for Distance Education”were used as data collection tools. Pearson correlation analysis, multiple regression analysis, confirmatory factor analysis were used in data analysis. According to the findings, it was seen that the primary reading and writing teaching self-efficacy levels and self-regulatory learning skills of the primary school teachers were high, and their thoughts on distance education were moderate. There is a significant relationship between primary reading and writing teaching self-efficacy levels, self-regulatory learning skills and their thoughts on distance education, on the other hand, there is no mediating effect of views on distance education between primary reading and writing teaching self-efficacy levels and self-regulatory learning skills. seen.