7155 sayılı Kanun'a göre abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız takip usulü
According to Law No.7155 proceeding without judgement through special attachment for monetary claims arising from the subscription agreement
  1. Tez No: 737586
  2. Yazar: ADEM İÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL HANAĞASI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İcra ve İflâs Hukuku, Abonelik Sözleşmesi, İlâmsız İcra, İcra Hukukunda Dijitalleşme, UYAP Bilişim Sistemi, Enforcement and Bankruptcy Law, Subscription Agreement, Enforcement without judgment, Digitalization in Enforcement Law, UYAP Information System
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Teknolojideki gelişmeler, toplumsal hayatı etkilediği kadar toplumsal ilişkileri düzenleyen kuralları da etkilemektedir. Bu kapsamda icra ve iflâs hukuku, teknolojik gelişmelerin etkisinin büyük ölçüde görüldüğü hukuk dalları arasında yer almaktadır. Özellikle adalet hizmetlerinin elektronik ortamda yürütülmesine yönelik bir sistem olan UYAP, bilişim teknolojisindeki imkanlar çerçevesinde adeta bir evrim geçirmektedir. Bu sürecin bir aşaması da 7155 sayılı Kanun düzenlemesidir. Kanuna göre icra takibi elektronik ortamda UYAP ile entegrasyonu sağlanan MTS üzerinden başlatılacak ve belirli bir aşamaya dek elektronik ortamda yürütülecektir. Bilişim teknolojilerinin imkanlarıyla UYAP, icra takiplerinde kullanıcılar arasında iletişimi sağlayan elektronik bir ortam olmanın ötesine geçerek kullanıcılara cevap veren bir otomasyonu ifade etmektedir. UYAP dönüşümünün bir sonraki aşamasında ise bilgi teknolojisinin yarattığı olanaklarla otonom yapay zekânın sisteme entegrasyonu mümkün hale gelebilir. 7155 sayılı Kanun'da öngörülen icra prosedürü, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ile benzerlikler gösterse de kendine özgü düzenlemeler barındırmaktadır. Çalışmada 7155 sayılı Kanun kapsamındaki icra takipleri incelenmekte ve özellikle sistemin yapısı ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in technology affect social life as well as the rules that regulate social relations. In this context, enforcement and bankruptcy law is among the branches of law where the impact of technological developments is seen to a great extent. UYAP, which is a system especially for the execution of justice services in an electronic environment, is almost undergoing an evolution within the framework of the possibilities in information technologies. One step of this process is the regulation of Law No. 7155. According to the law, enforcement proceedings will be initiated electronically over the system integrated with UYAP and will be carried out electronically until a certain stage. With the possibilities of information technologies, UYAP goes beyond being an electronic environment that provides communication between users in execution proceedings and expresses an automation that responds to users. In the next stage of UYAP's transformation, the integration of autonomous artificial intelligence into the system may become possible with the opportunities created by information technology. Although the enforcement procedure in Law No. 7155 shows similarities with the enforcement procedure regarding money receivables in the Execution and Bankruptcy Law No. 2004, it has a unique content. In the study, enforcement proceedings within the scope of Law No. 7155 are examined and especially the structure of the system is discussed.