Üriner inkontinans yaşayan 65 yaş ve üzeri erkeklerde algılanan sosyal destek düzeyinin üriner inkontinansla baş etme yöntemlerine etkisi
The effect of perceived social support level on coping methods with urinary incontinence 65 years and older men with urinary incontinence
- Tez No: 737592
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, erkek, algılanan sosyal destek, baş etme, Urinary incontinence, male, perceived social support, coping
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, üriner inkontinans (Üİ) yaşayan 65 yaş ve üzeri erkeklerin algıladıkları sosyal destek düzeyinin Üİ ile baş etme yöntemlerine etkisini saptamak amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı türde yapılan bu araştırmanın verileri Aralık 2021 – Mayıs 2022 tarihleri arasında,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”aracılığıyla toplandı. Araştırmanın evreni Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Polikliniğine herhangi bir sebeple başvuran bireylerden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini 92 Üİ'li 65 yaş üstü erkek oluşturdu. Normal dağılım gösteren veriler için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Araştırma sonucunda katılımcıların Üİ'yi yaşlılıktan kaynaklanan normal bir sorun olarak gördükleri belirlendi. Algılanan sosyal destek ve alt boyutları baş etme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, aile destek puanı yüksek olanların sıvı kısıtlaması ve sık çamaşır değiştirme yöntemini kullandıkları, arkadaş desteği puanı yüksek olanların sıvı kısıtlaması ve sık çamaşır değiştirme yöntemini kullanmadıkları, özel bir insan destek puanı yüksek olanların daha çok doktora gitme baş etme yöntemini kullandıkları görüldü. Algılanan sosyal destek toplam puanı yüksek olanların daha çok doktora gitme baş etme yöntemini kullandıkları ve bu sonuçların anlamlı düzeyde farklı olduğu belirlendi. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların Üİ'sini en çok eşleriyle paylaştığı, en sık çamaşır değiştirme baş etme yöntemini kullandıkları ve algıladıkları sosyal destek düzeyinin orta düzeyde olduğu bulundu. Ayrıca algılanan sosyal destek düzeyinin baş etme yöntemleri üzerinde önemli farklar oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of perceived social support level of 65 years and older men with urinary incontinence (UI) on coping methods. The data of this descriptive study were collected between December 2021 and March 2022 using the multidimensional scale of perceived social support. The universe of the study consisted of individuals who were examined in the Urology Polyclinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital. The sample of the study consisted of 92 men over the age of 65 with UI. As a result of the research, it was determined that the participants thought of UI as a normal problem arising from old age. When the perceived social support and coping methods were compared, those with a high family support score used fluid restriction and frequent underwear change, those with a high friend support score did not use fluid restriction and frequent underwear change, and those with a high significant other support score used the coping method of visit to the doctor. It was determined that those with a high perceived social support total score mostly used the coping method of visit to the doctor and these results were significantly different. According to the results of the study, it was found that the elderly men with UI shared their UI most frequently with their wives, they used changing underwear most frequently, and the perceived social support score of elderly men with UI was moderate. In addition, it was found that the level of perceived social support made a significant difference on coping methods.