Mersin ili'ndeki çeşitli devlet kurumlarında görev yapmakta olan personelin sağlıklı yaşamı benimseme ve organik tarım ürünleri satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 737679
  2. Yazar: DURDANE USCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLTER HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Ürün, Sağlıklı Yaşam, Satınalma Davranışları, Organic Product, Healthy Living, Purchasing Behaviors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda sağlanan ekonomik gelişmelerle birlikte tüketicilerin organik ürünlere olan ilgilerinde önemli bir artış meydana geldiği görülmektedir. Bu artışta yaşam süresinin uzaması ile birlikte yaşam kalitesinin iyileştirilmesi istenmesinin de önemi büyüktür. Çalışma kapsamında organik gıda satın alma niyetinde tutumun, sağlık bilincinin ve gıda güvenliğinin etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda tüketicilerin organik ürün tercihlerinin belirlenmesi ile ne kadar sağlıklı beslendiklerinin farkındalığının oluşturulduğu, sağlıklı organik gıdanın nasıl olduğu hakkında kendilerini yeterli bilgiye sahip olup olmadıkları, organik gıdaların nasıl üretildikleri ve nasıl işlem gördükleri gözlemlenmektedir. Mersin İl'inde çeşitli kamu kurumlarında görev yapan memurların organik ürün tüketim eğilimlerinin belirlenmesi ve sağlıklı yaşam biçimini benimseme düzeyleri ve organik ürün satın alma davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle organik ürünlerin satın alınmasında etkili olan nedenler ile ilgi seviyeleri arasındaki ilişki araştırılacaktır. Organik ürün kullanan tüketicilerin, organik ürün satın alma sıklıkları, organik ürün satın alma veya almama nedenlerini tespit etmek için anket yöntemi uygulanmıştır. Organik ürünlerin tüketimi, kişinin kendi sağlığını koruması açısından önemlidir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkili olan salgınlara karşı korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek amacıyla, organik ürünlere olan taleplerde artış görülmektedir. Bu artıştan yola çıkarak sağlıklı yaşam için organik ürünlerle beslenmenin doğrudan ve dolaylı nasıl bir etkileşim içinde olduğu araştırılmaktadır. Yapılacak araştırma ile Mersin ili kamu kurumlarında görev yapan personellerin hem organik ürünlere olan ilgi seviyeleri tespit edilecek hem de organik ürünlere olan ilgi seviyeleri ile yaşam biçimleri ve satın alma eğilimleri arasındaki ilişki tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
With the economic developments in recent years, it is seen that there has been a significant increase in consumers' interest in organic products. In this increase, the desire to improve the quality of life along with the prolongation of life expectancy is of great importance. Within the scope of the study, the effect of attitude, health awareness and food safety on organic food purchase intention was investigated. As a result of this study, it is observed that by determining the organic product preferences of consumers, awareness of how healthy they eat is created, whether they have sufficient knowledge about how healthy organic food is, how organic foods are produced and how they are processed. It is aimed to determine the organic product consumption tendencies of the civil servants working in various public institutions in Mersin, and to examine the levels of adopting a healthy lifestyle and organic product purchasing behaviors. For this reason, the relationship between the reasons that are effective in purchasing organic products and the level of interest will be investigated. A survey method was applied to determine the frequency of organic product purchases and the reasons for purchasing or not buying organic products. Consumption of organic products is important in terms of protecting one's own health. There is an increase in the demand for organic products in order to protect against epidemics and strengthen immunity in Turkey as well as all over the world. Based on this increase, it is investigated how nutrition with organic products interacts directly and indirectly for a healthy life. With the research to be done, the interest levels of the personnel working in public institutions in Mersin province will be determined, as well as the relationship between the level of interest in organic products and their lifestyles and purchasing tendencies.