Müzelerde ziyaretçi deneyimini geliştirmede eğitlence modelinin kullanılması
Using edutainment to enrich visitor experience in museums
- Tez No: 737781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzecilik, Turizm, İşletme, Museology, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitlence, Müzecilik, Müze Ziyaretçileri, Ziyaretçi Deneyimi, Edutainment, Museology, Museum Visitors, Visitor Experience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Turizm sektörünün bileşenlerinden birisi olan müzelerin ekonomik ve sosyo-kültürel işlevleri vardır. Müzeler, bir yandan öğretici kurumlar olarak topluma karşı görevlerini yerine getirirken öte yandan daha çok ziyaretçi çekerek bulundukları destinasyona imaj ve ekonomik getiri yönünden katkı sağlamayı amaçlamaktadırlar. Bu sebeple müzeler, ziyaretçilerin daha iyi deneyimler yaşamalarını sağlamaya çalışmaktadır. Müzelerde ziyaretçi deneyimini geliştirmek için kullanılabilecek modellerden birisi eğitlencedir. Eğlence ile eğitimin verilmesi olarak tarif edilebilecek eğitlence, gezilen müzelerin içeriğinin daha çok hatırlanmasını sağlayarak ziyaretçilerin öğrenme deneyimlerine katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, eğitlencenin ziyaretçi deneyimlerine olan etkisini göstermektir. Bu bağlamda, İzmir Ticaret Tarihi Müzesi'nde deneysel bir tasarım gerçekleştirilmiş ve eğitlence uygulamasının eğlenceli olmayan ikinci bir öğretici uygulama (bilgi kartı) ile de kıyaslanarak öğrenme deneyimine olan etkisi ölçülmüştür. Araştırmanın verileri gözlem, yazılı sınav ve grup mülâkatı aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın bulguları, eğitlence ve bilgi kartı uygulamalarının müzelerde öğrenme deneyimini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Buna göre eğitlence uygulaması, bilgi kartı uygulamasından daha etkili sonuçlar vermiş, iki uygulamanın bir arada kullanıldığı durumlarda ise zengin öğrenme deneyimi yaşanmıştır.
Özet (Çeviri)
Museums, as one of the components of the tourism sector, have economic and socio-cultural functions. While the museums fulfil their duties towards the society as educational institutions, they aim to contribute to the destination in terms of image and economic return by attracting more visitors, as well. For this reason, museums try to ensure that visitors have better experiences. One of the models that can be used to improve the visitor experience in museums is edutainment. Edutainment, which can be described as providing education through entertainment, contributes especially to the learning experiences of the visitors by increasing the memorability of the content of the museums. The main purpose of this dissertation is to reveal the impact of the edutainment on visitor experiences. In this context, an experimental design was carried out in the Izmir Trade History Museum and the impact of the edutainment treatment on the learning experience was measured by comparing it with a second educational treatment (information card), which is not intended for entertainment purposes. The data of the research was collected through observation, written exam and group interview. The findings of the study demonstrate that edutainment and information card treatments significantly affect the learning experience in museums. Accordingly, while the edutainment treatment gave more effective results than the information card treatment, the strongest learning experience was observed when both applications were adopted together.