Bulgaristan Türklerinin yaşadıkları ve göç hadisesi (1980-1990)
What the Turks lived in Bulgaria and the immigration case (1980-1990)
  1. Tez No: 737799
  2. Yazar: NAİM MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA TORUN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Türkleri, Göç, Soydaş, 1989 Göçü, Asimilasyon, Göçmen Dernekleri, Bulgarian Turks, Migration, Cognate, 1989 Migration, Assimilation, İmmigrant Associations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tarih bilim'inin önemli konularının başında gelen göç olgusu Türk tarihinin şekillenmesine de etki etmiştir. Türklerin Batıya yönelen göçleri Osmanlı Devletinin fetih hareketleriyle beraber Balkanları, Anadolu'dan sonraki yurtları haline getirecek kadar yoğun olmuştur. Hemen hemen 18. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar süren batı yönlü göç, Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik düşüncesinin Osmanlı egemenlinde yaşayan Balkan toplumlarını etkilemiş ve Balkan Türklerinin göç yönü geriye yani Anadolu'ya yöneltmiştir. Bu yön değişiminin ilk örneği 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı ile meydana gelmiştir. Süreç Balkan Savaşlarıyla devam etmiştir. Cumhuriyet döneminde ise 1950 Göçü, 1969-1979 Yakın Akraba Göçü ve son olarak 1989 Göçü yaşanmıştır. Çalışmamın ana temas noktasında yer alan 1989 göçü öncesinde Bulgaristan Türklerinin isimleri değiştirilmiş, Türk dili ve gelenekleri yasaklanmıştır. Bulgaristan'ın bunları yapmaktaki nihai amacı yaşanan bütün göçlerde olduğu gibi ulus devlet yapılanması fikriyle tek kültürlü Bulgaristan'ı tam anlamıyla tesis edebilme isteği olmuştur. Süreç içerisinde Bulgaristan'da yaşayan Türklerin kültürüne yönelen baskı ve asimilasyon uygulamaları Bulgaristan Türklerinin tepkisiyle karşılaşmıştır. Türkiye'nin de soydaşlarına olan desteği ve gerçekleştirdiği diplomatik girişimler, çözüm arayışları 1989 Göç'ünün başlamasında etkili olmuştur. Göçün başlamasıyla birlikte barınma, iş bulma, yeni yaşam şartlarına alışma gibi geniş kapsamlı beşeri sorunlar ve çözüm arayışlarının yoğunlaştığı bir süreç de başlamıştır. Bu sorunları aşamayıp geri dönenler, hiç gelemeyenler, ayrı kalan aileler ve benzeri durumların sonucunda Türkiye'ye kalıcı olarak 212.688 kişi yerleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of Migration which is one of the most significant topics belonging to the Science of History affects the shaping of Turkish Culture. The Turkish migrations to the West, together with the Ottoman's conquest movements were as intense as enabling the Balkans as their next homeland after Anatolia. The westward migration, which lasted almost until the first quarter of the 18th century, and the nationalism idea spread by the French Revolution affected the Balkan societies living under Ottoman rule, and the direction of migration of the Balkan Turks turned backward, namely to Anatolia. The first example of that direction change occurs with the Russo- Turkish War (1877-1878). That process continued with the Balkan Wars. On the other hand, In the republic period; 1950 migration, close relative migration, and lastly 1989 migration occurs. Beforehand the 1989 migration which is the main emphasis of my study, the names of the Bulgar Turks were changed. Turkish Language and traditions were banned. The ultimate goal of Bulgaria in doing these is to fully establish a monocultural Bulgaria with the idea of nation-state structuring, as in all migrations. The pressure and assimilation practices against the culture of the Turks faced the reaction of the Bulgarian Turks. Turkey's support for its cognates, and diplomatic and solution-seeking attempts triggered the 1989 migration. With the starting of migration, a process in which comprehensive human problems such as housing, finding a job, getting used to new living conditions, and the search for solutions came out. 212,688 people permanently settled in Turkey as a result of those who could not overcome these problems and returned those who could not come, families separated, and similar situations.