Türk üniversitelerine gelen Filistinli öğrenciler arasında yabancılaşma tezahürleri
The reflections of alienation among the Palestinian students coming to Turkish universitiese
  1. Tez No: 737897
  2. Yazar: RANA TAWFİQ AL SHAREEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, üniversite öğrencisi, uluslararası öğrenci, Expatriation, university student, international students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Mevcut çalışma, Konya'daki üniversitelerde eğitim gören Filistinli öğrenciler arasındaki yabancılaşma duygusunu ve cinsiyet, ikamet durumu, medeni durumu ve akademik düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) değişkenlerinin her birinin etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma ayrıca yabancılaşmanın beş boyutu çerçevesinde yabancılaşmayı prosedürel olarak tanımlamıştır. Bunlar: sosyal izolasyon, çaresizlik, anlamsızlık, normsuzluk ve isyandır. Bu çalışmanın önemi, yerel düzeyde bir öğrenci grubu özelinde ortaya çıkan bir problemin ele alınmasıdır. Araştırmacı, bu araştırmanın sorularına cevap verebilmek için araştırma yöntemi olarak nitel yöntemi, araştırma aracı olarak ise derinlemesine görüşme tekniğini kullanmıştır. Araştırmacı ayrıca öğrencilerin niçin yabancılaşma durumu yaşadığını anlamaya yardımcı olmak için derinlemesine görüşmeler sırasında kullanılacak bir soru örneği hazırlamıştır. Bu bağlamda bu görüşme Konya'daki farklı üniversitelerde öğrenim gören on beş Filistinli erkek ve kız öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmada birkaç sonuca ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan hareketle başka ülkede okuyan üniversite öğrencilerinin ilgilenilmesi gereken sorunlarını dikkate alınmak konusunda bazı yönlerden bundan faydalanabiliriz. En önemli sonuçlar arasında Filistinli öğrenciler arasında yabancılaşmanın en yaygın boyutu isyan duygusu olduğudur. Sonuçlar ayrıca her iki cinsiyetin de kendilerini yabancılaşmış hissettiklerini ve çalışmada kullanılan yabancılaşmanın beş tezahürünün (isyan, sosyal izolasyon, anlamsızlık, normsuzluk ve güçsüzlük) aralarında yayıldığını göstermiştir. Bu durum, öğrencinin cinsiyetine göre değişiklik arz etmemekle beraber evli öğrencilerin evli olmayan öğrencilere göre daha çaresiz hissettiklerini göstermektedir. Çalışmada, üniversiteye yeni gelen lisans öğrencilerinin eski öğrencilere göre kendilerini daha fazla yabancı hissettikleri sonucuna varılmış.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to determine the sense of alienation among Palestinian students studying at universities in Konya and the effect of each of the variables of gender, residence status, marital status and academic level (Bachelor, Master, Doctorate). The study also defined alienation procedurally within the framework of five dimensions of alienation. These are social isolation, helplessness, meaninglessness, normlessness and rebellion. The importance of this study is to address a problem that arises specifically for a student group at the local level. The researcher used the qualitative method as a research method and in-depth interview technique as a research tool in order to answer the questions of this research. The researcher also prepared a sample question to be used during in-depth interviews to help students understand why they experience alienation. In this context, this interview was applied to fifteen Palestinian male and female students studying at different universities in Konya. Several conclusions were reached in the study. Based on these results, we can benefit from this in some ways in order to take into account the problems of university students studying in another country. Among the most important results, the most common dimension of alienation among Palestinian students is the feeling of rebellion. The results also showed that both genders felt alienated and the five manifestations of alienation used in the study (rebellion, social isolation, meaninglessness, normlessness, and powerlessness) spread among them. Although this situation does not differ according to the gender of the student, it shows that married students feel more helpless than unmarried students. In the study, it was concluded that undergraduate students new to the university felt more alien than former students.