Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi ile getirilen uygulamaların eğitim bileşenlerinin görüşlerine göre analizi
Analysis of 4+4+4 implementations in education according to the opinions of educational constituents
  1. Tez No: 737947
  2. Yazar: NURTEN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgün eğitim, Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi, Ortaokul beşinci sınıf, Okula başlama yaşı, Hazırbulunuşluk, Formal education, 4+4+4 Regulation in education, Middle school fifth grade, School starting age, Readiness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitimde 4+4+4 düzenlemesinin 2012-2020 yılları arasındaki uygulama sonuçlarının, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesinde 2012-2013 öğretim yılında ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin, bu öğrencilerin velilerinin, 2012-2020 yılları arasında görev yapmış öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin görüşlerine göre incelenmesidir. Tarama modelinde olan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubu, Kocaeli ili Gölcük ilçesinde 2012-2013 öğretim yılında ilkokul birinci sınıfa başlamış 29 dokuzuncu sınıf öğrencisi, 11 dokuzuncu sınıf velisi, 2012-2020 yılları arasında görev yapmış 10 ilkokul yöneticisi, 10 ortaokul yöneticisi, 19 ilkokul öğretmeni ve 18 ortaokul öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi ile betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ilkokula başlama yaşının düşürülmesinin öğrencilerin akranlarından geri kalmasına ve akademik başarılarının düşmesine, hazırbulunuşluk yetersizliği yaşamalarına, aynı sınıf içinde farklı yaş gruplarının olmasına ve akran zorbalığına neden olmuştur. Okula erken yaşta giden çocukların derslere ve okula karşı isteksiz olduğu, fiziksel yetersizlikten dolayı yazı yazmak istemediği, devamlı oyun oynamak istediği görülürken, okulların fiziki yetersizlikten dolayı artan seçmeli derslerin verimli işlenmesinde zorlandığı ve ayrıştırılamayan okullarda ikili eğitim yapılmak zorunda kalındığı görülmüştür. Okulların ayrıştırılması ile birçok sınıf öğretmeni norm fazlası duruma düşmüş, alan değişikliği yapan öğretmenler ise mesleki yetersizlik yaşamıştır. Beşinci sınıfların ortaokul kademesine alınmasıyla öğrencilerin branş derslerine ve branş öğretmenlerine alışmada, okula uyum sürecinde, iletişim kurmada ve sosyal ilişkilerde sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Beşinci sınıf öğrencilerinin ortaokul kademesi için yeterli hazırbulunuşluğa sahip olmamasından dolayı ortaokul müfredatının ağır geldiği, derslerde akademik olarak zorlandıkları, üst sınıflardaki öğrenciler tarafından akran zorbalığına maruz kaldıkları, ortaokul öğretmenlerinin ise beşinci sınıfların seviyesine inmede zorlandıkları görülmüştür. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda geliştirilen önerilerin bazıları şu şekildedir: Öğrencilerin aynı yaş grubuyla okula gitmeleri sağlanabilir. İlkokula kayıt yaşı, veli isteğine bırakılmadan öğrencilerin olgunluk testlerinden geçirilerek yeterli hazırbulunuşluğun kazanılmış olmasına bakılarak, 72-84 yaş aralığında olacak şekilde düzenlenebilir. Beşinci sınıfların tekrar ilkokul kademesine alınması yönünde eğitim uzmanlarının ve üniversitelerin de görüşleri alınarak değişikliğe gidilebilir. Ortaokul öğretmenlerine yönelik beşinci sınıf seviyesine uygun öğretim yöntem ve teknikleri konusunda uygulamaya dönük hizmetiçi eğitimler artırılabilir. Beşinci sınıfların öğretim programı sadeleştirilerek ders sayısı ve yoğunluğu azaltılabilir. Eğitim ortamları beşinci sınıfların ve ilkokul çağındaki çocukların gelişim özelliklerine uygun şekilde tasarlanarak uygun öğrenme ortamları oluşturulabilir. Aile eğitimleri arttırılabilir ve rehberlik servisleri işlevsel hale getirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the results of the implementation of the 4+4+4 regulation in education between the years 2012-2020, according to the opinions of the students who started the first grade of primary school in the 2012-2013 academic year in the Gölcük district of Kocaeli province, the parents of these students, and the teachers and school administrators who worked between 2012-2020. In this study, which is in the survey model, the case study technique, which is one of the qualitative research methods, was used. The study group consists of 29 ninth grade students, 11 ninth grade parents, 10 primary school administrators, 10 secondary school administrators, 19 primary school teachers and 18 secondary school teachers who worked between 2012-2020 in Gölcük district of Kocaeli province. A semi-structured interview form was used to collect data. Content analysis and descriptive analysis methods were used to analyze the data. According to the results of the research, reducing the age to start primary school has caused students to fall behind their peers and decrease their academic success, lack of readiness, different age groups in the same class, and peer bullying. While it is seen that children who go to school at an early age are reluctant to lessons and school, do not want to write due to physical inadequacy, and want to play games all the time, it has been observed that schools have difficulties in the efficient processing of elective courses due to physical inadequacy, and that dual education is required in schools that cannot be separated. With the segregation of schools, many classroom teachers became more than the norm, and teachers who changed their fields experienced professional inadequacy. It was observed that the students experienced problems in getting used to the branch lessons and branch teachers, in the process of adaptation to the school, in communicating and in social relations after the fifth graders were admitted to the secondary school level. It has been observed that the secondary school curriculum is heavy due to the fact that the fifth grade students do not have sufficient readiness for the secondary school level, they have academic difficulties in the lessons, they are exposed to peer bullying by the students in the upper grades, and the secondary school teachers have difficulty in descending to the level of the fifth graders. Some of the suggestions developed in line with the results of the research are as follows: It can be ensured that students go to school with the same age group. The primary school enrollment age can be rearranged to be between the ages of 72-84, without leaving the parent's request, considering that the students have passed the maturity tests and sufficient readiness has been achieved. Changes can be made by taking the opinions of education experts and universities so that the fifth grades will be at the primary school level again. Practical in-service training on teaching methods and techniques suitable for the fifth grade level for secondary school teachers can be increased. The number and intensity of lessons can be reduced by simplifying the curriculum of the fifth graders. Concrete learning environments can be created by designing educational environments in accordance with the developmental characteristics of fifth grade and primary school children. Family education can be increased and guidance services can be made functional.