Üst solunum yolu enfeksiyonu ile başvuran 12 yaş altı çocukların ebeveynlerinin COVID-19 aşısı konusundaki istek ve tutumları
Requests and attitudes of the parents of children under 12 YEARS old with upper respiratory tract infection about COVID-19 vaccine
- Tez No: 737980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YASİN SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Koronavirüs, Aşı, Kabul, Çocuk, COVID-19, Coronavirus Vaccine, Admission, Child
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Koronavirus hastalığı 2019 (COVID-19), şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 aşıları, COVID-19 pandemisinin kontrol edilmesinde önemli bir araç olarak görülmektedir. Bu çalışmada, ebeveynlerin çocuklarına COVID-19 aşısı yaptırma konusundaki istek ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, çocuklarını üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sağlık kuruluşuna getiren ebeveynlerin ve çocuklarının özelliklerini, ebeveynlerin COVID-19 aşısına yönelik istekliliğini ve tutumlarını kapsayan, kendi kendine uygulanan bir anket kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışmaya Toplam 206 ebeveyn dahil edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortancası 36 (22-54) idi. Çalışmaya dahil edilen ebeveynlerin 87'si (%42,2) erkek (baba), 119'u (%57,8) kadın (anne) idi. ÜSYE nedeniyle getirilen çocukların ortanca yaşı 6 (1-12) idi ve 125'i (%60,7) erkek, 81'i (%39,3) kız çocuktu. Çocukların 15'nin (%7,3) kronik bir hastalığı vardı. Ebeveynlerin %86,4'ü kendisine COVID-19 aşısı yaptırmış, %23,3'ü çocuklarına aşı yaptırma konusunda istekliydi. Aşının çocuklar üzerindeki güvenilirliğinden/yan etkilerinden endişe edilmesi (%65,5) ve aşının yeni bir aşı olması nedeniyle çocuklarda yeterli bilimsel çalışmaların yapılmadığını düşünmesi (%64,6) en önemli aşı yaptırmama nedenleriydi. Tartışma: Ebeveynlerin 12 yaş altı çocuklarına COVID-19 aşısı yaptırma konusunda isteksiz oldukları görülmektedir. Bunun temel nedeninin ise aşı konusundaki belirsizlikler ve etkileri konusundaki endişeler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an infectious disease caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). COVID-19 vaccines are seen as an important tool in controlling the COVID-19 pandemic. In this study, it was aimed to evaluate the wishes and attitudes of parents to have their children vaccinated against COVID-19. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted using a self-administered questionnaire that included the characteristics of parents and their children who brought their children to the healthcare facility for upper respiratory tract infection, their willingness and attitudes towards the COVID-19 vaccine. A total of 206 parents were included in the study. Results: The median age of the participants was 36 (22-54). Of the parents included in the study, 87 (42.2%) were male (father), and 119 (57.8%) were female (mother). The median age of the children brought in because of URI was 6 (1-12), and 125 (60.7%) were boys and 81 (39.3%) were girls. Fifteen (7.3%) of the children had a chronic disease. 86.4% of the parents had themselves vaccinated against COVID-19, and 23.3% were willing to vaccinate their children. Worrying about the safety/side effects of the vaccine on children (65.5%) and thinking that adequate scientific studies were not conducted in children (64.6%) because the vaccine is a new vaccine were the most important reasons for not vaccinating. Discussion: It is seen that parents are reluctant to have their children under 12 years old vaccinated against COVID-19. The main reason for this seems to be the uncertainties about the vaccine and the concerns about its effects.