İktisat politikalarının tüketici güveni üzerindeki etkileri
The effects of economic policies on consumer confidence
- Tez No: 738111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH BUĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Güven Endeksi, İktisat Politikası, Birim Kök, ARDL Sınır Testi, Consumer Confidence Index, Economic Policy, Unit Root, ARDL Boundary Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de 2008:01-2021:12 dönemleri arasında aylık veriler kullanılarak, iktisat politikaları ile tüketici güveni arasındaki kısa ve uzun dönem ilişkilerinin araştırılmasıdır. Değişkenlere ait veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) veritabanından elde edilmiştir. Değişkenlerin durağanlığının incelenmesi için kullanılan Genişletilmiş Dickey Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) testleri ilgili değişkenlerin genel anlamda birinci dereceden durağan olduklarını ortaya koymuştur. Bu sebeple çalışmada değişkenler arasında uzun dönemli ilişkilerin araştırılması için eşbütünleşme ile Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif (ARDL) Model yaklaşımı uygulanmıştır. ARDL metoduyla yapılan analizlerden elde edilen bulgular sonucunda, Türkiye'de iktisat politikası değişkenleri ile tüketici güven endeksi arasında uzun ve kısa dönemde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Değişkenlerden dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranının ve merkezi yönetim bütçe giderlerinin uzun dönemde tüketici güven endeksi üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmekteyken, kısa dönemde negatif etkisinin olduğu görülmüştür. Enflasyon oranının ve faiz oranının hem kısa hem de uzun dönemde tüketici güven endeksi üzerinde negatif etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is the short and long-term relationships between economic policies and consumer confidence research, using monthly data between 2008:01-2021:12 in Turkey. Data of the variables is obtained from the Turkish Institute of Statistics (TUIK) and the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) database. The Extended Dickey Fuller (ADF) and Phillips-Perron (PP) tests used to examine the stationarity of the variables revealed that the relevant variables are generally first-degree static. For this reason, to investigate the long-term relationships between the variables, cointegration and Delay Distributed Autoregressive (ARDL) Model approach have been applied. As a result of the discoveries obtained from the analyzes made with the ARDL method, the long and short term relationship between economic policy variables and consumer confidence index in Turkey have been determined. While the positive effect on consumer confidence index has been seen by the indirect taxes ratio to total tax revenues and central government budget expenditures in the long term, the short term effect is negative . It has been observed that inflation and interest rates have a negative effect on the consumer confidence index in both the short and long terms.