Effects of macroeconomic variables on sustainable food security in Turkey
Türkiye'de makroekonomik değişkenlerin sürdürülebilir gıda güvenliği üzerine etkileri
  1. Tez No: 715651
  2. Yazar: AHMADULLAH BARIMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda Güvenliği, Beslenme, Sürdürülebilirlik, Gıda Güvencesi, Makroekonomi, Kantil-Kantil Regresyon Modeli, Türkiye, Food Security, Nutrition, Sustainability, Food Safety, Macroeconomics, Quantile-on-quantile Regression Model, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Her canlı, yaşamak, büyümek ve çoğalmak için gıdaya bağımlıdır. Gıda güvenliği, her insanın bir sonraki besleyici ve güvenli yemeğinin nereden geldiğini bilmesidir. Gelecek neslin gıda güvenliğini tehlikeye atmayan bir gıda sistemi, sürdürülebilir gıda güvenliğidir. Araştırmacılar, 2050 yılına kadar beklenen dokuz milyar nüfusu beslemenin çok zor olacağından korkuyor. Bu araştırma aynı endişeyi paylaşıyor, ancak asıl sorun nufüsün büyümesi veya dünyanın sınırlı kaynakları değil. Sorun, hükümetlerin, kurumların ve kuruluşların siyasi kararlarında ve ekonomik politikalarında yatmaktadır. Bu sorunlar, çevresel zarar, siyasi çatışmalar, eşit olmayan dağıtım kaynakları, gıda israfı, gıdanın finansallaşması, gıda endüstrisinin tekelleşmesi ve daha fazlasını içerir. Bu nedenle, makro politikaları sürdürülebilir gıda güvenliğine olumlu katkı sağlayacak şekilde şekillendirmek için bu tez, makroekonomik değişkenlerin sürdürülebilir gıda güvenliği üzerindeki etkilerini ekonometrik olarak analiz etmektedir. Analiz için 2012'den 2020'ye kadar Türkiye'nin dönemlik verileri kullanılmaktadır. Etkiyi daha net ve kapsamlı gösterdiği için kantil-kantil regresyon (QQR) modeli ampirik analiz için tercih edilmiştir. Türkiye'nin temel makroekonomik değişkenleri, kişi başı GSYİH, faiz oranı, tüketici fiyat endeksi (TÜFE), döviz kuru, işsizlik oranı, ihracat ve ithalat değişkenleri bağımsız değişkenler olarak alınmış ve analizde bağımlı değişken olarak gıda güvenliği seçilmiştir. Yanıt değişkenine ilişkin veriler, Küresel Gıda Güvenliği Endeksinden (GFSI)'ten alınmıtır. Yedi ayrı QQR modelinin sonuçları, kişi başına GSYİH, ihracat ve ithalatın yüksek seviyelerde gıda güvenliğini olumlu etkilediğini göstermektedir. Aksine, gıda güvenliği yüksek faiz, TÜFE, döviz ve işsizlik oranlarından olumsuz etkilenmektedir. Bu değişkenler, mümkün olan en düşük oranlarında tutulurlarsa olumlu katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Every living being depends upon food to live, grow, and reproduce. Food security is simply that every human being knows where their next nutritious and safe meal is coming from. A food system that does not jeopardize the food security of the future generation is sustainable food security. Researchers fear that feeding the nine billion population expected by 2050 will be very challenging. This research shares the same concern, but the main problem is not human growth or the earth's limited resources. The problem lies in the political decisions and economic policies of governments, corporations, institutions, and organizations. These problems include environmental damage, political conflicts, unequal distribution of resources, food wastage, financialization of food, monopolization of the food industry, and many more. Therefore, to shape macro policies such that will contribute positively to sustainable food security, this thesis econometrically analyzes the effects of macroeconomic variables on sustainable food security. Quarterly data of Turkey, from 2012 till 2020, is employed for the analysis. The quantile-on-quantile regression (QQR) approach is preferred for the empirical analysis as it shows the effect more clearly and thoroughly. Turkey's key macroeconomic variables, GDP per capita, interest rate, consumer price index (CPI), exchange rate, unemployment rate, exports, and imports variables are taken as independent variables. Food security is selected as a dependent variable in the analysis. Data for the response variable is retrieved from the Global Food Security Index (GFSI). The results of seven individual QQR models show that GDP per capita, exports, and imports positively affect food security at high levels. In contrast, food security is negatively affected by the high rates of interest, CPI, exchange, and unemployment. These variables will contribute positively if they are kept at their possible lowest rates.