Koyun beyninin üç boyutlu (3B) modellenmesi ve elde edilen 3B baskılı modellerin veteriner anatomi eğitiminde kullanılması
Three dimensional (3D) modelling of sheep brain and use of 3D printed models in veterinary anatomy education
- Tez No: 738229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA HAROĞLU, PROF. DR. AYHAN DÜZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu (3B) baskı teknolojisi, Üç boyutlu (3B) baskılı anatomik modeller, Veteriner nöroanatomi eğitimi, Çevrimiçi veteriner anatomi eğitimi, 3D printing technology, 3D printed anatomical models, Veterinary neuroanatomy education, Online veterinary anatomy education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Üç boyutlu (3B) baskı teknolojisi, veteriner anatomi eğitiminde doğru, hızlı ve çoğaltılabilir anatomik örnekler sağlayan ve aynı zamanda sürekli gelişmekte olan bir alandır. Bu tez çalışmasında, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taraması yapılmış ve elde edilen görüntüler 3B hale çevrilerek 3B baskı ile koyun beyin modelleri üretilmiştir. Lisans veteriner öğrencileri üzerinde yapılan araştırmada üç grup oluşturulmuştur ve 3B baskı materyalleriyle kadavra materyallerinin öğrenciler üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Tez çalışması, Covid-19 pandemisi nedeniyle, dünyanın diğer birçok üniversitesindeki gibi, Erciyes Üniversitesi'nde veteriner anatomi derslerinin, sanal sınıflarda, canlı çevrimiçi öğrenme platformları aracılığıyla yapıldığı esnada gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya gönüllü katılan öğrenciler, sadece kadavra materyalleri (n=21, Grup 1), sadece 3B baskılı modeller (n=20, Grup 2), ve kadavra materyalleri ve 3B baskılı modellerin kombinasyonunu (n=20, Grup 3) kullanılarak koyun beyninin iç ve dış anatomisi hakkında yaklaşık 30 dakikalık çevrimiçi derslere tabi tutulmuştur. Çevrimiçi derslerden sonra yapılan post-testler, grupların puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ayrıca, post-testlerden sonra yapılan anketler, 3B baskı modellerin öğrencilerin koyun beyni anatomisi hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu tez çalışmasının sonucu olarak 3B baskılı modellerin, veteriner anatomi eğitiminde, özellikle öğrencilerden sınırlı bir süre içerisinde daha fazla öğrenmeleri beklendiğinde, kadavra materyallerine ek bir eğitim kaynağı olarak göz önünde bulundurulabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Three dimensional (3D) printing technology in veterinary anatomy education is an evolving area providing accurately, rapidly, and reproducibly anatomical specimens. In this study, three dimensional printed sheep brain models were produced using magnetic resonance imaging (MRI) scanning, and their effectiveness was compared with cadaveric materials by creating three groups from undergraduate veterinary students. The study was performed when veterinary anatomy lectures in Erciyes University were carried out via live fully online learning platforms in virtual classes like many other universities in the world due the Covid-19 pandemic. Participants were subjected to an approximately 30 minute online lecture on the external and internal anatomy of the sheep brain using cadaveric materials only (n=21, Group 1), three dimensional printed models only (n=20, Group 2), or a combination of cadaveric materials and three dimensional printed models (n=20, Group 3) as teaching aids. Online post-tests carried out following the online lectures showed no statistically significant difference between the scores of the groups. Furthermore, online questionnaires conducted after the post-tests demonstrated that three dimensional printed models helped students learn about sheep brain anatomy. The finding of this study suggests that three dimensional printed models can be considered as a supplement teaching resource to cadaveric materials in veterinary anatomy education particularly when students are supposed to learn more in a limited time regardless of whether or not the Covid-19 pandemic might end.