Epilepsi fare modellerinde ketojenik diyet, aralıklı açlık ve yüksek yağlı diyetin davranış ve BDNF üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of ketogenic diet, intermitant fasting and HİGH fat diet effect on BDNF and behaviour in epilepsy mice models
  1. Tez No: 738326
  2. Yazar: SACİDE SARIÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN FERDA ERDOĞAN, DR. AYÇA LEKESİZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aralıklı Açlık, BDNF, Epilepsi, Ketogenik Diyet, Yüksek Yağlı Diyet, BDNF, Epilepsy, High Fat Diet, Intermittent Fasting, Ketogenic Diet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmada epilepsi pentilenetetrazol (PTZ) kindling modeli oluşturulan deney farelerinde ketojenik diyet, aralıklı açlık ve yüksek yağlı diyetin epilepsi üzerine etkisinin, serum Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör (BDNF) seviyelerinin ölçülmesi ve davranışsal değişikliklerin analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmada 28 adet 8 haftalık BALB/c fare kullanıldı. Pentilenetetrazol kindling modeli oluşturmak için yem uygulaması ile birlikte toplamda 15 doz pentilenetetrazol enjeksiyonu yapılan fareler; standart kemirgen yemi ile beslenen, yüksek yağlı yem ile beslenen, aralıklı açlık uygulanan ve ketojenik diyet uygulanan olmak üzere dört gruba ayrıldı. Üç aylık deney süresinin sonunda tüm gruplara açık alan ve zorlu yüzme davranış testleri uygulandı. Farelerden intrakardiyak kan örnekleri alınarak ELİSA Yöntemiyle BDNF düzeyleri tespit edildi ve gruplar birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Açık alan ve zorlu yüzme testinde ketojenik diyet, aralıklı açlık ve yüksek yağlı diyet gruplarında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Epileptik nöbet sayılarının kontrol grubuna göre aralıklı açlık grubunda azaldığı buna karşılık yüksek yağlı diyet grubunda arttığı tespit edilmiştir. Sinaptik plastisiteye ait bir biyobelirteç olan BDNF seviyesinde gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda PTZ ile tutuşturulan epilepsi modelinde uygulanan diyetlerin etkisi, periferde serum BDNF seviyelerine yansımasa da davranış testlerinde ortaya çıkan farklılık, uygulanan diyetlerin davranışla ilişkili bölgelerinde etkilerinin olduğunu düşündürmüştür. Epilepsinin beslenme ile ilişkisinde daha moleküler düzeyde çalışmaların yapılması, diyetin epilepsi ve sinaptik plastisite üzerine etkisinin aydınlatılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the effects of ketogenic diet, intermittent fasting and high-fat diet on epilepsy in experimental mice in which epilepsy pentylenetetrazole (PTZ) kindling model was created, by measuring serum Brain Induced Neurotrophic Factor (BDNF) levels and analyzing behavioral changes. Material and Method: In the study, 28 (8 week old) BALB/c mice were used. In order to create a pentylenetetrazole kindling model, mice that received a total of 15 doses of pentylenetetrazole injections with diet application; They were divided into four groups as standard rodent feed, high-fat feed, intermittent fasting and ketogenic diet. At the end of the three-month experiment period, open field and forced swimming behavior tests were applied to all groups. BDNF levels were determined by taking intracardiac blood samples from mice and using the ELİSA Method, and the groups were compared with each other. Results: In the open field and forced swimming test, there were significant differences in the ketogenic diet, intermittent fasting, and high-fat diet groups. It was determined that the number of epileptic seizures decreased in the intermittent fasting group compared to the control group, but increased in the high-fat diet group. No significant difference was observed between the groups in the level of BDNF, a biomarker of synaptic plasticity. Conclusion: In our study, although the effect of diets applied in the epilepsy model ignited by PTZ was not reflected on serum BDNF levels in the periphery, the difference in behavioral tests suggested that the diets applied had effects in behavior-related regions. Conducting more molecular studies on the relationship between epilepsy and nutrition will provide clarification of the effect of diet on epilepsy and synaptic plasticity.