Lamotrigin'in kafein, pentilentetrazol ve glutamat ile oluşturulan epilepsi modellerinde fenitoin, fenobarbital ve klonazepam ile karşılaştırmalı çalışması
Lamotrigine's comparative study with phenytoin, phenobarbital and clonazepam of caffeine, pentylenetetrazole and glutamate-induced in animal models of epilepsy
  1. Tez No: 118059
  2. Yazar: AYŞEGÜL BAKIRCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fare, Epilepsi, LTG, Fenitoin, Fenobarbital, Klonazepam, Mice, Epilepsy, Lamotrigine, Phenytoin, Phenobarbital, Clonazepam
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ill ÖZET Lamotrijinin, Kafein, Pentilentetrazol ve Glutamat ile Oluşturulan Epilepsi Modellerinde Fenitoin, Fenobarbital ve Klonazepam ile Karşılaştırmalı Çalışması Yeni tanı konmuş epilepsi hastalarının yaklaşık %20-30'ında nöbetler konvansiyonel antiepileptik ilaçlara rağmen devam eder. Yeni antiepileptik droglara ihtiyaç vardır. Son yıllarda dünyada bir çok yeni antiepileptik ilaç klinik kullanıma girmiştir ve bazı ilaçlar ile çalışmalar sürmektedir. Lamotrijin (LTG) hayvan modellerindeki etki spektrumu ve aktivitesi yönünden fenitoine benzeyen yeni bir antiepileptik ilaçtır. LTG'nin iyi bilinen etki mekanizması, voltaj sensitif Na+kanalı blokajı ve bunun sonucunda glutamat ve aspartat salınımını inhibisyonudur. LTG parsiyel, absans, myoklonik ve tonik klonik nöbetleri içeren geniş etki spektrumuna sahiptir. Bu araştırmada LTG'nin etkileri epilepsi hayvan modelleri yoluyla fenitoin, fenobarbital ve klonazepam ile karşılaştırıldı. LTG'nin, fenitoin, fenobarbital ve klonazepamın antikonvülzan etkinliğini kafein, PTZ, ve glutamat ile indüklenen nöbetlerde değerlendirdik. Bu çalışma da 20 ile 40 gr ağırlığında fareler kullanıldı. Farelerde kafein (300mg/kg-ip), PTZ (100mg/kg-ip) ve glutamat (lg/kg-ip) ile nöbet oluşturuldu ve bundan 30 dakika önce LTG, fenitoin, fenobarbital ve klonazepam intraperitoneal (ip) olarak verildi. Latent süreler kaydedildi; istatistiksel olarak değerlendirildi. LTG, fenitoin, fenobarbital ve klonazepam doza bağımlı olarak latent sürelerde artışa neden oldu. LTG, kafein, PTZ ve glutamat ile oluşturulan nöbetlerde latent süreyi anlamlı olarak uzattı. LTG latent süreyi özellikle glutamatın indüklediği nöbetlerde uzattı. Ancak LTG'nin etkileri ile ilgili daha pek çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Lamotrigine's Comparative Study with Phenytoin, Phenobarbital and Clonazepam on Caffeine, Pentylenetetrazol and Glutamate-Tnduced in Animal Models of Epilepsy Approximately 20-30% of patients with nearly diagnosed epilepsy do not have their seizures controlled with currently available antiepileptic drugs. The clinical need for new antiepileptic drugs. In recent years, several novel antiepileptic drugs have been licensed in the world and other promising drugs are in various stages of development. Lamotrigine is a novel antiepileptic drug with a spectrum of activity in animal models of epilepsy similiar to that of phenytoin. The best understood mechanism of action of lamotrigine is a use dependent blocking effect on voltage-sensitive Na+ channels, resulting in inhibition of glutamate and aspartate release. It has proved to have a broad spectrum of activity, with efficacy for partial, absence, myoclonic and tonic-clonic seizures. In this investigation were compared with effects of phenytoin, phenobarbital and clonazepam's in animal models of epilepsy. We evaluated the anticonvulsant efficacy of the antiepileptic drugs lamotrigine, phenytoin, phenobarbital and clonazepam on caffeine, pentylentetrazole and glutamate induced seizures. Mice(20- 40gr) were used as subject in these experiments. Mice were induced seizures caffeine(300mg/kg-ip) PTZ(100mg/kg-ip), glutamate(lgr/kg-ip) and before 30 minutes administrated pheytoin, phenobarbital and clonazepam by intraperitoneally. Latency times were recorded. The results were evaluated by statistically. LTG, phenytoin, phenobarbital and clonazepam caused on increase of latency times dose dependent manner. LTG significantly increased of latency times on caffeine, PTZ and glutamate induced seizures. LTG especially increase of latency times on glutamate induced seizures. However there must be so much study related to the effects of LTG.