Sağlık turizmi ve sağlık eşitsizlikleri ilişkisi üzerine kuramsal bir çalışma
The relationship of health tourism and HEALTH inequalitiesA theoretical study on
  1. Tez No: 738409
  2. Yazar: TUBA YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, sosyal sınıf, gelir, eşitsizlik, Health tourism, social class, income, inequality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son yıllarda küreselleşmenin, iletişim ağındaki teknolojik ve ulaşım imkânlarının gelişmesi, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun artması, gelişmiş ülkelerde tedavi sürelerinin uzun olması, sağlık okuryazarlığının yaygınlaşması, mevcut sağlığın korunması, sağlık hizmetlerine erişimde ihtiyaçların artması ve artan maliyetler gibi nedenler hizmet sektörlerinden biri olan sağlık turizminin hizmet ihracatındaki önemini giderek artırmıştır. Sağlık sektörünün kalkınmasına yönelik ülkemizde yapılan çalışmalar, sağlık turizminin her geçen gün kalkınmasına ve sağlık turizmi yoluyla ülkemize gelen birey sayısında artışa neden olmaktadır. Ayrıca sağlık turizminin ülkemize sağladığı döviz girdisinin ve ülkemize giren turist sayısının da arttığı ve artacağına dair beklentilerin de olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, özellikle istihdam ve kazanma yeteneğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık eşitsizliklerini değerlendirerek sağlık turizmindeki etkilerini belirlemektir. Hayatın çeşitli kilit alanlarında oluşan olumsuzluklar hakkında şimdiye kadar bildiklerimizi açıklamak için çeşitli veri kaynaklarından ve en son çalışmalardan elde edilen kanıtları bir araya getirmektir. Türkiye'de sağlık turizminde sağlık eşitsizlikleri konusunun nedenlerini belirlemek; yerel devlet ve küresel düzeyde sağlıkta eşitsizliğinin azaltılması konusunda yapılması gerekenleri ortaya koymak çalışmanın başka bir amacını oluşturmaktadır. Zaten mevcut olan sosyo-ekonomik durum, eğitim, yaş, cinsiyet, etnik köken ve coğrafya gibi mevcut olan eşitsizliklerin özellikle pandemi döneminde daha fazla arttığı görülmüştür. Ayrıca alkol kullanımı, sigara kullanımı gibi yaygınlıkların ve gruplar arasında kültürün etkisinde kalan farklılıkların sağlıkta eşitsizlik konusunda ana sebepler olduğu ortaya çıkmıştır. Gruplar arasındaki sosyoekonomik şartların sağlık verilerinde farklılıklara sebep olduğu belirlenmektedir. Sağlıkta eşitsizlik, hem ekonomik hem de sosyal alanla ilişkili olan bir kavramdır. Yalnızca az gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde de sağlıkta eşitsizlik önemli bir konu başlığıdır. Araştırmada sağlık eşitsizlikleri ve sağlık turizmindeki etkileri temel alınarak literatür taraması ve sağlık turizmi ile ilgili veriler dikkate alınarak analizlerde bulunulmuştur. Yapılan araştırmalara göre finansal belirsizlik stresi artırmış ve sağlıkta riskli davranışların ortaya çıkma olasılığının yüksek olmasına sebep olmuştur. Sağlık hizmetlerinde maliyetlerin yüksek olması, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, uzun bekleme süreleri, sağlık hizmetlerinin sigorta kapsamına girmemesi gibi etkenler bireylerin sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişememesine neden olmuştur. Küresel olarak artan nüfus çeşitliliği ile kültürel yeterlilik, yüksek kaliteli halk sağlığı sistemlerinin, programlarının ve araştırmasının ayırt edici özelliği haline gelmiştir. Sağlık ve sağlık hizmetlerinde bilgi dağılımının dengesizliği, farklı bireyler ve toplumlar arasındaki eşitsizliği öne çıkarmış, eğitim ve kültür seviyesi daha düşük toplumlar aleyhine eşitsizlikler oluşturmuştur. Dünya üzerinde yapılan ülke içi ve ülkeler arası araştırmalarda ekonomik düzeyi farklı olan insan grupları içerisinde sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda önemli ayrımcılıkların ve eşitsizliğin yaşandığı kanıtlanmıştır. Sağlık harcamalarının mevcut durumda düşük seviyede olması, çalışma kapsamında sağlık turizmi açısından Türkiye için çok önemli bir güçlü yön olarak değerlendirilmiştir. Gelişmiş teknolojilerin kullanımı sağlık hizmetlerinin sunumu açısından son derece önemlidir. İleri düzey operasyonların yapılması için gerekli olan modern ve teknolojik altyapının kurulmuş olması ülkeleri ya da kurumları diğer ülkelerin önüne geçirebileceği belirlenmiştir. Bu sebeple sağlık turizminde hizmet kalitesini artırmak için personellerin nitelik ve nicelik olarak özelliklerinin artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Gelirin sağlık üzerinde önemli bir etkisinin olduğu da ortaya çıkmış ve eğitim düzeyi yüksek olan çalışanların daha fazla para kazanma eğiliminde oldukları sonucuna varılmıştır. Hastaların gittikleri ülkede kendi dilinde ve kültüründe hizmet sunan çalışanlarla karşılaşmalarının önemli bir tercih sebebi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, reasons such as globalization, the development of technological and transportation opportunities in the communication network, the increase in the elderly population in the world, especially in developed countries, the long treatment periods in developed countries, the widespread use of health literacy, the protection of existing health, the increase in the need for access to health services and the increasing costs. has gradually increased the importance of tourism in service exports. The studies carried out in our country for the development of the health sector cause the development of health tourism day by day and an increase in the number of individuals coming to our country through health tourism. In addition, it is stated that the foreign exchange income provided by health tourism to our country and the number of tourists entering our country have increased and there are expectations that they will increase. The aim of this study is to determine the effects on health tourism by evaluating the health inequalities that arise especially due to employment and earning ability. It is to bring together evidence from a variety of data sources and the latest studies to explain what we know so far about adversity in various key areas of life. To determine the causes of health inequalities in health tourism in Turkey; Another aim of the study is to reveal what needs to be done to reduce inequality in health at the local state and global level. It has been observed that existing inequalities such as socio-economic status, education, age, gender, ethnicity and geography, which already exist, increase more especially during the pandemic period. In addition, prevalences such as alcohol use and smoking, and cultural differences between groups were found to be the main reasons for inequality in health. It is determined that socioeconomic conditions between groups cause differences in health data. Health inequality is a concept that is related to both economic and social areas. Health inequality is an important topic not only in underdeveloped countries, but also in developing and developed countries. In the research, based on health inequalities and their effects on health tourism, analyzes were made by taking into account the literature review and data on health tourism. According to studies, financial uncertainty has increased stress and caused a high probability of risky behaviors in health. Factors such as high costs in health services, inequalities in income distribution, long waiting times, and not being covered by health services have caused everyone to not have equal access to health services. With increasing population diversity globally, cultural competence has become the hallmark of high-quality public health systems, programs and research. The imbalance of information distribution in health and health services has highlighted the inequality between different individuals and societies, and created inequalities against societies with lower educational and cultural levels. It has been proven that there are significant discriminations and inequalities in benefiting from health services among groups of people with different economic levels, in domestic and international research conducted around the world. The current low level of health expenditures has been evaluated as a very important strength for Turkey in terms of health tourism within the scope of the study. The use of advanced technologies is extremely important for the delivery of health services. It has been determined that the establishment of the modern and technological infrastructure necessary for carrying out advanced operations can put countries or institutions ahead of other countries. For this reason, it has been concluded that in order to increase the quality of service in health tourism, the qualifications of the personnel should be increased in terms of quality and quantity. It was also revealed that income has a significant effect on health, and it was concluded that employees with higher education levels tend to earn more money. It has been revealed that it is an important reason for patients to encounter employees who provide services in their own language and culture in the country they go to.