Ayrık daneli zeminlerde mikro donatılı kum şiltenin taşıma gücü üzerindeki etkisi
The effect of micro-reinforced sand liner on the bearing strength of granular soils
  1. Tez No: 738412
  2. Yazar: ALPEREN TUĞAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİN ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatılı zemin, taşıma gücü, donatılandırılmış şilte, polipropilen lif, Reinforced soil, bearing capacity, reinforced liner, polypropylene fiber
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Dairesel tekil temellerde, mikro donatı ile rastgele donatılandırılmış kum şilte tabakasının farklı derinliklerde olması durumlarının taşıma gücüne olan etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada 4 cm çaplı dairesel tekil temel altında etki derinliğindeki kum zemin %0,125, %0,185, %0,250 oranlarında mikro donatı ile rastgele donatılandırılarak yükleme deneyleri yapılmıştır. İkinci aşamada aynı mikro donatı oranları ile rastgele donatılandırılmış 3 cm kalınlığında bir şilte tabakası temel tabanından, 0D, 0,25D, 0,50D, 0,75D, 1D, 1,5D ve 2D katları kadar aşağıya yerleştirilerek yükleme deneyleri yapılmıştır. Bu yüklemeler sonucunda temel taban basıncının donatısız zemine göre değişimi, taşıma kapasitesi oranı üzerindeki etkileri araştırılmış, çıkan sonuçlar üzerinde yorumlamalar yapılmıştır. Bulgular: Her iki aşamada mikro donatı kullanılmasının taşıma gücünde genel olarak artışlara neden olduğu görülmüştür. Çalışma için 8 cm etki derinliğinde donatı kullanmak yerine 3 cm kalınlığına sahip donatılı şiltenin 0D ve 0.25D derinliklerinde kullanılmasının daha iyi taşıma gücü veren tasarımlara imkân tanımakta olduğu görülmüştür. Sonuç: Kum zemin içerisinde mikro donatının rastgele kullanılmasının taşıma gücünü olumlu yönde artırdığı belirlenmiştir. Şilte tabakası içerisindeki mikro donatı oranının artmasının taşıma gücünü arttırdığı görülmüştür. En iyi sonucu M2 modeli (0D derinliği) ile %0,250 mikro donatılı şiltenin sağladığı bulunmuştur. Şilte tabakasının 0.50D derinliğinden sonra taşıma gücü değerini düşürdüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to observe the effects of the sand liner, which is randomly reinforced with micro-reinforcement in circular singular foundations, on the bearing capacity under the circumstances where it has different depths. Method: The study was carried out in two stages. In the first stage, loading tests were carried out by reinforcing the sand soil randomly with the ratios of 0.125%, 0.185, and 0.250% micro reinforcement at the depth of impact under a circular singular foundation with a diameter of 4 cm. In the second stage, loading tests were carried out by placing a 3 cm thick liner, which is randomly reinforced with the same ratios of micro-reinforcement, 0D, 0.25D, 0.50D, 0.75D, 1D, 1.5D, and 2D depth below its foundation. As a result of these loadings, the change in the pressure of the foundation base according to the unreinforced floor, and its effect on bearing capacity ratios were researched and comments were made on the results. Findings: It was observed that using micro-reinforcement in both stages caused generally raises in bearing capacity. For the study, using a 3 cm thick reinforced liner in depths of 0D and 0.25D instead of reinforcement with an 8 cm depth of action enables designs that give better labor. Results: It was determined that using micro-reinforcement randomly inside the sand soil increases the bearing capacity in a positive way. It was seen that an increase in the ratio of micro-reinforcement inside the liner raises the bearing capacity. It was found that the best result was ensured by model M2 (depth of 0D) and 0.250% micro-reinforced liner. It was determineted that the bearing capacity of the liner decrease after the depth of 0,50D.