Mikro daneli çimento enjeksiyonu uygulanmış kum örneklerinin inceliğe bağlı mekanik ve dayanım özellikleri
Mechanical and strength properties of the sand samples injected by fine-cement grout warying with fineness
- Tez No: 90824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ULUÇ ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikro Daneli Çimento, Enjeksiyon, Enjeksiyonlu Zemin Islahı, Çimento İnceliği, Microcement, Grouting improvement by Injection, Fineness of Cement
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
m ÖZET MİKRO DANELÎ ÇİMENTO ENJEKSİYONU UYGULANMIŞ KUM ÖRNEKLERİNİN İNCELİĞE BAĞLI MEKANİK VE DAYANIM ÖZELLİKLERİ GÖKDEMİR, Ahmet Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman Doç. Dr. Fahri U. ÖZBAYOĞLU Ocak 1999 - 115 sayfa Bu araştırmada düşük poroziteli kumlu zeminlerde mikro daneli çimento enjeksiyon işlemleri sonucunda elde edilen örneklerin mekanik ve dayanım özellikleri, çimento inceliğine bağlı olarak incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, ayrık daneli zeminlere mikro daneli çimento şerbeti enjekte edilerek dayanımlarını artırmak ve bu tip zeminler üzerinde laboratuvar koşullarında enjeksiyonla iyileştirme işlemlerini geliştirmektir. Normal Portland çimentosunun (NPÇ) dane boyutları, ayrık daneli, düşük poroziteli zeminlerin enjeksiyonunda kullanılmasında bir hayli iri olduğundan son yıllarda daha ince granülometriye sahip mikro daneli çimento enjeksiyonu gerekli olmuştur.IV Yaklaşık 100 yıldır enjeksiyon işlemi ile zemin iyileştirme çalışmalarının bilinmesine karşın, değişik materyallerle etkili enjeksiyon uygulamaları son 30 yıl içerisinde gerçekleştirilmeye başlamış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Mikro daneli çimento uygulamaları 1980'li yıllardan sonra yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu bilgilere dayanarak Niğde Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Laboratuvarmda, NÎĞBAŞ Araştırma Laboratuvarl arında ve OYSA NÎĞDE ÇİMENTO Fabrikası Laboratuvarlarmda yapılan deneylerde değişik oranlarda kum ve çakıl ihtiva eden zemin örnekleri hazırlanmış ve bu örnekler silindir kalıplara yerleştirilerek çeşitli su/çimento (W/C) oranlarında hazırlanan mikro daneli ve akışkanlaştırıcı ihtiva eden çimento karışımları bu numunelere değişik basınçlar altında enjekte edilmiş ve 3-7- 28 günlük basınç deneyleri gerçekleştirilerek örneklerin mekanik özellikleri ve basınç dayanımları belirlenmiştir. Deneyler sonucunda, incelik derecesi fazla olan çimento enjeksiyonlarının basınç dayanımlarının fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL AND STRENGTH PROPERTIES OF THE SAND SAMPLES INJECTED BY FINE-CEMENT GROUT WARYING WITH FINENESS GOKDEMIR, Ahmet University Of Niğde The Graduate School of Natural and Applied Sciensces Department of Civil Engineering Supervisor : Doç. Dr. Fahri U. OZBAYOGLU January 1999 - 115 pages In this research, the mechanical and strength properties of the injected sand samples, that have low porosity, depending on the fineness of the micro granuld grouted cement were investigated. The purpose o this research, is to sand samples by injecting micro grained cement and to improve the injection treatment by micro cement to sandy soils that have low porosities in the laboratory conditions. The dimensions of the Normal Portland Cement (NPC) are too big for the inte injection to the granular sails with low porosities, groutiny the fine cement mixtures were necessary for this treatment.VI Although, approximately 100 years the injection process was known, it was started to use in the last 30 years and succesfull results were abtained. Application of fine grained cement groutung technics were became popular after 1980's. The granulor soil samples consists of various portiors by sard and gravel were prepared in the laboratories of N.Ü. Eng. and Architecture Faculty Soil Mechanics and Foundation Engineering Laboratory, Niğbaş Research Laboratory and OYSA Cement Factory Laboraturies and these samples were put in theaylinderical moulds. The fine grainel cement mixtures with various water cement (W/C) ratuos were injected on tehese samples with various amont of affijent admixtures, sodium silicate (water glass) and bentunite, with the various injection pressures. The results of the comptession tests show the maximum valine were abtarh ed by finest cement mixtwes.