Aile Hekimliği polikliniğine başvuran erişkin bireylerde hesaplanan kardiyovasküler riskin, kardiyovasküler hastalıklar bilgi düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of calculated cardiovascular risk and knowledge level of cardiovascular diseases in adult individuals applied to Family Medicine polyclinic
  1. Tez No: 738449
  2. Yazar: ARMAĞAN TANIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler Hastalıklar, Risk Faktörleri, Framingham, KARRİF-BD, Cardiovascular Diseases, Risk Factors, Framingham, CARRF-KL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada herhangi bir nedenle eğitim araştırma hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran 40-79 yaş arası hastalarda kardiyovasküler riski belirlemek ve kardiyovasküler risk faktörleri hakkında bilgi düzeylerini ölçerek aralarındaki ilişki durumunu saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, aile hekimliği polikliniğimize herhangi bir nedenle başvuran 40-79 yaş arasındaki 220 gönüllü katılımcı ile yapıldı. Katılımcıların 78'i erkek, 142'si kadın, yaş ortalaması 56,80±9,59 yıldır. Katılımcıların farkındalığı kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı bilgi düzeyi ölçeği (KARRİF-BD) ile 10 yıllık kardiyovasküler sistem hastalık riski ise Framingham risk skoru ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 56,80±9,59yıl, %64,5'i kadın,%55'inin eğitim durumu ortaokul ve altında, %79,1'i evli idi. Ortalama KARRİF-BD puanı 22,78±2,89, ortalama Framingham skoru 16,47±10,06 hesaplandı. KARRİF-BD ölçek puanları, tansiyon ilacı kullanan grupta kullanmayan gruba göre daha yüksek bulundu, yaşa göre pozitif yönlü zayıf düzeyde ilişkili bulundu. Katılımcıların Framingham risk gruplarına göre ortalamalarına bakıldığında; %32'si düşük riskli, %28'i orta riskli, %40'ı yüksek riskli grupta tespit edildi. Katılımcıların lipid profili dağılımlarından HDL-K düzeyleri ile Framingham risk skor dağılımı arasında negatif yönlü, trigliserid düzeyleri ile Framingham risk skor dağılımı arasında pozitif yönlü ilişki tespit edildi. Çalışmamızda, kardiyovasküler hastalık risk faktörlerinden yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, diyabet ve hipertansiyon varlığı Framingham risk skorlamasında istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Ayrıca, katılımcıların bel çevresi ölçümleri ile Framingham risk skorları arasında pozitif yönlü ilişki bulundu. Framingham risk skoru düzeylerine göre katılımcıların KARRİF-BD ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda KARRİF-BD ölçek total puan ortalaması yüksek çıkmış olsa da, katılımcıların %40'ının Framingham skorları yüksek risk kategorisinde bulunmuştur. Bu durum hastalık riskleri konusunda bilgi sahibi olmanın, bu risklere karşı önlem alınmadığı düşündürmektedir. Çalışmamızda bilgi düzeylerinin davranışa yansımamış olduğu görülmektedir. Bilgilenmenin risk faktörleri ve hastalıklar oluşmadan önce olması ve buna düzenli davranış değişikliklerinin, sağlıklı gündelik yaşamın eşlik etmesi gerekmektedir. Bu anlamda birinci basamak sağlık hizmetleri, toplumu bilgilendirme, sağlıklı yaşam tarzlarını önerme ve takip etme noktasında çok büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the cardiovascular risk in patients aged 40-79 years who applied to the family medicine outpatient clinic of a training and research hospital for any reason, and to determine the relationship between them by measuring the level of knowledge about cardiovascular risk factors. Materials and Methods: The study was conducted with 220 volunteer participants aged 40-79 who applied to our family medicine outpatient clinic for any reason. 78 of the participants were male, 142 were female, with a mean age of 56.80±9.59 years. Awareness of the participants was evaluated with the cardiovascular disease risk awareness knowledge scale (CARRF-KL), and the 10-year cardiovascular disease risk was evaluated with the Framingham risk score. Results: The mean age of the participants was 56.80±9.59 years, 64.5% were female, 55% had secondary school or below, 79.1% were married. Average CARRF-KL score was 22.78±2 The mean Framingham score was calculated as .89, 16.47±10.06. The CARRF-KL scale scores were found to be higher in the group using blood pressure medication compared to the group not using blood pressure medication, and it was found to be positively and weakly correlated for age. Considering the average of the participants according to Framingham risk groups; It was detected in 32% low-risk, 28% intermediate-risk, and 40% high-risk groups. Among the lipid profile distributions of the participants, a negative correlation was found between HDL-C levels and Framingham risk score distribution, and a positive relationship between triglyceride levels and Framingham risk score distribution. In our study, cardiovascular disease risk factors such as age, gender, smoking, diabetes and hypertension were found to be statistically significant in Framingham risk scoring. In addition, a positive correlation was found between the waist circumference measurements of the participants and the Framingham risk scores. There was no statistically significant relationship between the CARRF-KL scale scores of the participants according to the Framingham risk score levels. Conclusion: Although the mean CARRF-KL scale total score was high in our study, the Framingham scores of 40% of the participants were in the high-risk category. This situation makes us think that being informed about the risks of the disease does not take precautions against these risks. In our study, it is seen that the level of knowledge is not reflected in behavior. It is necessary to be informed before the occurrence of risk factors and diseases, and this should be accompanied by regular behavioral changes and a healthy daily life. In this sense, primary health care services are of great importance in informing the society, recommending and following healthy lifestyles.