İslam hukukunda eşler arasında şiddetli geçimsizlik (şikâk) ve hukuki sonuçları
Marital discord (shiqaq) between spouses in islamic law and its legal consequences
- Tez No: 738660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Aile, Şikâk, Şiddetli Geçimsizlik, Boşama, Hakem, Islamic Law, Family, Shiqàq, Conflict, Divorce, Arbitrator
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Anlaşmazlık ve uyuşmazlıkları ifade eden şikâk kavramının anlam sahasına, aile hukuku bağlamında değerlendirildiğinde eşler arasında meydana gelen geçimsizlikleri dâhil etmek mümkündür. Bu çalışmada aile birliğinin sarsılmasına ve çoğunlukla boşanmalara sebebiyet veren, Nisâ suresinin 35. ayetinde zikredilen şikâk kavramı, bütün yönleriyle ele alındıktan sonra kavramın sadece eşler arasındaki geçimsizliğe has anlamı üzerinde duruldu ve çalışmanın genelinde kavramın şiddetli geçimsizlik anlamı tercih edildi. Ardından şiddetli geçimsizlik sayılabilecek hususlar ve bu durumların hangi ölçüde ayrılığa sebebiyet verdiği ve hukuki neticeleri ele alındı. Hukuk-i Aile Kararnâmesinin konuyla ilgili düzenlemelerine ve bazı İslam ülkelerinin kanunlarında konuyla ilgili yer alan düzenlemelere yer verildi. Son olarak ülkemizde uygulanan Türk Medenî Kanunu'nda yer alan şiddetli geçimsizlikle ilgili boşanmalar ile mukayese edildi.
Özet (Çeviri)
The study discusses the discord concept (Shiqàq) according to verse 35 of Surah Nisa, which explains the deterioration of family and most divorces. Although the verse discusses various aspects of divorce, this research focuses only on the issues of incompatibility and conflict between spouses. It is recognized in family law that the meaning of“Shiqàq”can include inconsistencies and even severe conflicts between husband and wife, which expresses disagreement between them. Although the concept of discord (Shiqàq) encompasses all marriage-centered studies, this research focuses on issues that can be considered severe inconsistencies that lead to divorce and legal consequences. In addition, relevant regulations of family law decrees and pertinent legal legislation from a few Muslim countries have also been included in this research. Finally, this issue has been compared to divorce, which is related to severe inconsistencies in the Turkish Civil Code as applied in our country.