Sivil toplum örgütlerinin kalkınma alanındaki mülteci ve yerel kadın güçlendirme çalışmaları
Refugee and local women empowerment activities of non-governmental organisations in the field of development
- Tez No: 738700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Economics, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kalkınma Politikaları, Kadın, Güçlenme, Kadın Güçlenmesi, Sivil Toplum Örgütleri, Development, Development Policies, Woman, Empowerment, Women Empowerment, Non-governmental Organisations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kalkınma politikalarında İkinci Dünya Savaşı sonrasından günümüze yaşanan değişimler sivil toplum örgütlerinin yapısını ve misyonunu etkilemiştir. Kalkınma kavramının az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde modernleşme, sanayileşme, ilerleme anlamında kullanılması ekonomik yaşantı kadar sosyal yaşantıda kavramın içerisinde değerlendirilmesini sağlamıştır. Bu tezde kalkınma alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin mülteci ve yerel kadınların güçlenmesine yönelik uyguladıkları programları incelemeyi hedefledim. Mülteci ve yerel kadınların güçlenmesinde sivil toplum örgütlerinin yürüttükleri çalışmaların kapsamını anlayabilmek için STK'lar ile görüşmeler gerçekleştirdim. STK'ların sürdükleri çalışmalarda, saha programlarında kalkınma literatüründe yer alan 'Kalkınmada Kadın', 'Kalkınma ve Kadın' , 'Toplumsal Cinsiyet ve Kalkınma' bakış açılarına uyumlarını araştırdım. Bu doğrultuda kadın güçlenmesini sosyal ve ekonomik güçlenme olarak kalkınma başlığı içinde ele aldım. Kadın güçlenmesi konusuna odaklanarak yerel ve özellikle 2011 sonrasında Suriye iç savaşı sebebiyle Türkiye'ye göç eden mülteci kadınların yaralandığı güçlendirme çalışmalarını sınıf ve toplumsal cinsiyet, topluluk katılımı ve sosyal uyum odaklılık başlıklarında kadın güçlendirmesine etkisini anlamaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
The alteration of development policies has affected the structure and mission of non-governmental organizations after the Second World War period. The use of the concept of development in the terms of modernization, industrialization, and progress in underdeveloped and developed countries has enabled social life to be evaluated within the concept of development as well as economic life. In this thesis, I aimed to examine the programs implemented by non-governmental organizations conducted in the field of development for the empowerment of refugees and local women. I did some interviews with non-governmental organizations to comprehend the scope of empowerment activities. In the activities of NGOs, I researched their compatibility with the perspective of“Women in Development”,“Women and Development”, and“Gender and Development”in the development literature. Accordingly, I discussed women's empowerment as social and economic empowerment in the field of development. I focused on the issue of women's empowerment and I tried to understand the impact of the empowerment activities on women's empowerment in the topics of class and gender, community participation, and social cohesion of local Turkish women and refugee women, especially who migrated to Turkey due to the Syrian civil war after 2011.