Cezîrî'nin el-Fıkh 'Ale'l-Mezâhibi'l-Erba'a adlı eserinin ibâdât bölümünde naklettiği görüşlerin Hanefîlere aidiyeti
The belongings to Hanafis of the opinions reported by Ceziri in the section of ibadat in the al-Fikh 'Ale'l-mezâhibi'l-erba'a
- Tez No: 738713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, İbâdât, Hanefî, Cezîrî, el-fıkh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a, Al-Jazari, al-fiqh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a, Hanafi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Cezîrî tarafından telif edilen“el-fıkh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a”adlı eserin ibâdât bölümünde nakledilen görüşlerin Hanefîlere aidiyeti incelenmektedir. Giriş ve üç bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi, kapsamı ve sınırlılıkları ele alınmakta ve yararlanılan bazı kaynaklara işaret edilmektedir. Akabinde Cezîrî'nin, hayatı, eserleri ve el-Fıkh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a adlı eserin muhteva ile sistematiği tanıtılmaktadır. Birinci bölümde Hanefîlere ait olmadığı halde Cezîrî tarafından onlara atfedildiği tespit edilen on dokuz görüş açıklanmıştır. İkinci bölümde aslında zayıf görüş olduğu halde Cezîrî tarafından Hanefîlerin sahih görüşü olarak nakledilen yirmi görüş incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Hanefî mezhebinin birden fazla sahih görüşü arasından Cezîrî'nin sadece bir görüş vermekle yetinmesi üzerinde durulmuştur. Her üç bölümde de bu görüşlerin Hanefîlere aidiyeti mezhep kaynaklarında yer alan bilgilerle karşılaştırılarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada ele alınan Cezîrî'nin el-fıkh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a adlı eseri, bazı eksiklikleri barındırsa da kaynak olma niteliğini korumaya devam etmektedir. Zira titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkan bu eserde, tali bazı mesleler dışında mezheplere ait esas görüşler genel olarak doğru aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is discussed that the views conveyed by Ceziri in the ibâdât section of al-fıkh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a matter of belonging to Hanafis. In the introduction part of this study, which consists of an introduction and three parts, the subject, purpose, importance, method, scope and limitations of the research are discussed and some sources are pointed out. Afterwards, Cezîrî's life, works and the content and systematics of al-Fiqh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a are introduced. In the first part, nineteen views, which were found to be attributed to them by Ceziri, although not belonging to Hanafis, are examined. In the second part, twenty views conveyed by Ceziri as the authentic view of Hanafis, although they are actually weak views, are examined. In the third chapter, it is emphasized that Ceziri is content to give only one view among more than one authentic view of the Hanafi sect. In all three sections, the belonging of these views to Hanafis has been determined by comparing the information in the sectarian sources. al-fikh 'ale'l-mezâhibi'l-erba'a of Ceziri, which is discussed in this study, continues to preserve its quality as a source, even though it has some shortcomings. Because, in this work, which emerged as a result of a meticulous study, the main views of the sects are generally conveyed correctly, except for some occupations.