Seyyid Ali Fındıkî'nin hayatı tarikatı ve tasavvuf anlayışı
Seyyid Ali Fındıki's life, sect and understanding of mysticism
  1. Tez No: 440763
  2. Yazar: SERDAR SABUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SALİM GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyd Ali Fındıkî, tarikat, tasavvuf, Nakşbendiyye, Seyyid Ali Fındıkî, Naksibendıyya, order, sufism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Nesebi Kādirî tarikatının kurucusu Şeyh Abdulkādir Geylânî vasıtasıyla Hz. Hasan'a, ondan da Hz. Muhammed'e kadar ulaşan âlim, şair ve sûfî bir zât olan Seyyid Ali Fındıkî, yaşadığı dönemde İslamî hayatın manevî rehberlerinden biri olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşadığı devirde ülkemizin birlik ve beraberliğinin sağlanmasına büyük katkı sağlamış, o ve onun gibi toplumun manevî dinamikleri sayesinde toplumsal boyutta tefrika ortaya çıkmamış, anarşi ortamı doğmaya fırsat bulamamıştır. Kadim medrese geleneğiyle eğitim almış olan Fındıkî, bu gelenekle çok sayıda talebe yetiştirmiştir. Şeyh Seyda el-Cezerî vesilesiyle Nakşbendî tarikatının Anadolu'daki Hâlidîlik koluna intisap etmiş, ondan tarikat icâzeti almıştır. Bir mürşid-i kâmil olarak intisap ettiği tarikatın esaslarıyla insanları irşâd etmiş, çok sayıda sûfî yetiştirmiştir. Hayatta iken kaleme aldığı eserleri, yetiştirdiği sûfî ve talebeleri vasıtasıyla Fındıkî'nin günümüzde halen etkisi ve hizmetleri devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
He was a poet, a scholar and a sufi that his genology reaches Prophet Mohammed (sas) by Sheikh Abdulkādir Geylânî (k.s.) and Hz Hasan (r.a)'s succession. He became a spiritual guide in his time as a person who applied islam to his life. He contributed the unity and the solidarity of our country in South-East Anatolia in his time. Faction and anarchy were stopped in social dimension by the spiritual leaders such as Seyyid Ali Fındıki and other scholars. He was educated with traditional Madrasah style and he educated many students with it, too. He adhered Anatolian Hadism branch of Naksibend sect by Sheikh Seyda el-Ceziri. He got a sect diploma from him. As a murshid-i kamil he enlightened the people with the thoughts of the sect that he adhered. He educated many sufis. His works' effects are still going on and they are serving by the sufis and studendts whom he educated.