Eskişehir çocuk folkloru
Eskişehir children's folklore
  1. Tez No: 738721
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BÜYÜKOKUTAN TÖRET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Çocuk, Folklor, Derleme, İnceleme, Eskişehir, Birth, Child, Game, Disease
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 387
Özet
Kültür bir toplumun aynasıdır ve onu yansıtan da bireylerdir. Çocukluk, kültürün işlevsel olarak benimsenerek öğrenildiği dönemdir. Çocuk etrafında gelişen inançların ve uygulamaların temeli doğum sürecinden başlar. Çocuk etrafında her detay oyunlaşma ve taklit özelliğine sahiptir. Çocuk etrafında şekillenen inanış ve uygulamalar zamanla değişir, dönüşür ve güncellenir. Eskişehir Çocuk Folkloru başlığıyla hazırlanan bu çalışma, halk bilimi inceleme yöntemlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Gözlem ve mülakat teknikleri kullanılarak sahadan veri toplanmıştır. Çalışmanın içeriği yedi başlık altında verilmiştir. Kapsam ve başlıklandırmada; doğum, hastalık, sözlü ürün, maddi öge, oyun, dijital oyun, şölen kavramları kullanılmıştır. Eskişehir'de geleneksel kültürün kent kültürüne taşınırken değişime uğradığı ve kent kültürüne yeni kültürel değerlerin kazandırıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is the mirror of a society and it is individuals who reflect it. Childhood is the period when culture is learned by adopting it functionally. The basis of the beliefs and practices that develop around the child starts from the birth process. Every detail around the child has the feature of playing and imitating. Beliefs and practices shaped around children change, transform and update over time. This study, which was prepared with the title of Eskişehir Children's folklore, was prepared in accordance with the methods of folklore analysis. Data were collected from the field using observation and interview techniques. The content of the study is given under seven headings. In scope and title; The concepts of birth, illness, oral product, material item, game, digital game, feast were used. It has been determined that the traditional culture in Eskişehir has changed while being transferred to the urban culture and new cultural values have been gained in the urban culture under the influence of fashion.