Eskişehir ili Sivrihisar ilçesi (merkez) folkloru
Sivrihisar (center) folklore Eski̇şehi̇r
- Tez No: 370471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sivrihisar, folklor, halk edebiyatı, Eskişehir, halk kültürü, Sivrihisar, folklore, folk literature, Eskişehir, folk culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
ÖZET ESKİŞEHİR İLİ SİVRİHİSAR İLÇESİ (MERKEZ) FOLKLORU Tahsin ALTIN Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Haziran 2014 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Derya ÖZCAN Bu çalışmada Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin (Merkez) folklor ve halk edebiyatı ürünlerinin derlenmesi ve incelenmesi üzerinde durulmuştur. Halk arasında varlığını sürdüren fakat yazılı kaynaklarda yer almayan bazı sözlü kültür ürünlerinin gelecekte de var olmasını sağlayabilmek için halk edebiyatı ve folklor ürünlerinin toplanıp, derlenip sistematik bir şekilde kayda alınması gereği gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. İşte bu tezin yazılma amacı da buradan kaynaklanmaktadır. Sahip olduğumuz kültürel değerlerin farkına vararak, onların yok olmasına engel olmaktır. Halk bilimcilerin başlıca sorunlarından olan, hızla gelişen teknoloji karşısında tekdüzeleşen ve yok olmaktan ziyade anlamsızlaşan halk arasındaki inanışlar gittikçe dayandıkları manevi temeli kaybetmektedirler. Bu çalışmanın da amacı kaybolmakta olan folklor ürünlerimize yöresel olarak bir katkı yapmaktır. Tezde yer alan bilgilerin bir kısmı yazılı kaynaklardan büyük bir kısmı ise sözlü kaynaklardan elde edilmiştir. Kaynak kişilerimiz arasında genç olanlar da bulunmaktadır fakat büyük bir çoğunluğu genellikle belli bir yaş ortalamasının üzerinde olan kişilerdir. Bu durum da bize yapmış olduğumuz çalışmanın gerçekten bir işe yarayabileceğini göstermiştir. Çünkü gittikçe kaybolan halk deyişleri, inanışları vb. bu şekilde korunabilecek; gelecek nesiller arasında kullanılmasa bile geçmişte nasıl zengin bir sözlü kültürümüz olduğunu onlara öğretecektir. Sonuçta bu çalışma halk bilimi ürünlerinin toplanması açısından her ne kadar önemliyse bölge halkının geçmişine ışık tutması bakımından da ayrıca faydalıdır. Günümüzde, geçmişe nazaran folklor ürünleri varlığını koruyamasa da yaşamakta olanları burada ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIVRIHISAR (CENTER) FOLKLORE ESKİŞEHİR Tahsin ALTIN MA Thesis, Department of Turkish Language and Literature Uşak University, Institute of Social Sciences, June 2014 Supervisor: Asst. Prof. Derya ÖZCAN In this study, it has been dwellt on compilation and analysis of folklore and folk literature products of Sivrihisar (center) district of Eskişehir. In order to provide being in existence of some oral products, which continue their existences colloquially but not taking part in written sources, in the future as well demand of being registered the products of folklore and folk literature systematically by being collected and compiled has gained more importance as days pass. That's to say the aim of this thesis has arisen from this point. To prevent to disappear of the cultural values we have by realizing them. Beliefs in public, one of the main problems of the folklorists, become monotonous across the fast developing technology and become meaningless more than disappearing have lost their moral base day by day. The aim of this study is to contribute endemically to our folklore products which have been lost. Some of the information in the thesis have been gotten from written sourcess whereas the great amount of information in it have been gotten from oral sources. There are young ones as well among our references, but most of them are generally ones who are upon certain average of age. This situation has shown us that our study we did can be really useful. Because, the folk idioms and beliefs etc. which have been disappeared gradually can be protected in this way; will teach to the next generations how we had a rich oral culture in the past even if they won't be used among them. In conclusion, this study is so important in terms of collecting the folklore products and besides it is very useful in terms of sheding light on the past of the local community. Nowadays, even if the folklore products cannot protect their existences compared to the past, living ones have been tried to be dealt here.