Adana ili Pozantı ilçesi çocuk folkloru ürünleri üzerine derleme ve incelemeler
The collections and investigations about the products of child folklore in Adana province Pozantı district
  1. Tez No: 738725
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BÜYÜKOKUTAN TÖRET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Folkloru, Pozantı, Oyun, İnanış, Halk Bilimi, Child, Child Folklore, Pozantı, Game, Believe, Folklore
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışmada Pozantı yöresinden derlenen çocuk folkloru etrafında şekillenen uygulamalar ve inanışlara yer verilmiştir. Yapılan çalışma, çocuk folkloru kapsamında elde edilen veriler dahilinde dört bölümden oluşan bir saha çalışmasıdır. Yapılan çalışma kapsamında bölümlerde çocuk folkloru ile ilgili inanış ve uygulamalar, çocuk oyunları, dijital kültür ve çocuk, çocuk hastalıkları ürünleri değerlendirilmiştir. Çalışmada günümüzde Pozantı yöresinde halen devamlılığını sürdüren ya da unutulmaya yüz tutmuş çocuk folkloru ürünlerinden, çocuk folkloruyla ilgili inanış ve uygulamalardan örnekler sunulmuştur. Pozantı yöresinde yapılan derlemeler sonucunda kaynak kişilerden öğrenilen bilgiler çalışmanın özünü oluşturur. Aynı zamanda yazılı ve sözlü kaynaklardan da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the believes and the practices about the child folklore that is collected in Pozantı region are given place. The study is a field study consisting of four parts within the data obtained within the scope of children's folklore. Within the scope of the study, in these chapters, beliefs and practices related to children's folklore, children's games, digital culture and children children's diseases and on children were examined. This study presented various examples of children's folklore products that still exist or that have been forgotton and beliefs and practices related to children's folklore in Pozantı region. As a result of research conducted in Pozantı region, the information obtained from people forms the essence of the study. Written and oral sources also were used in the study.