Aydınlatma armatürlerinin çift yönlü yazılım destekli uzaktan kontrolü
Software aided bidirectional remote control of lighting armatures
- Tez No: 739015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZIM İMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Kontrol Sistemleri, Kablosuz, Lighting, Control Systems, Wireless
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Elektriksel aydınlatma sistemlerinin uzaktan kontrol edilebilirliği; zaman, işçilik ve işletme verimliliği bakımlarından faydalar sağlayabilir. Uzaktan kontrol sistemleri, kablolu olarak gerçekleştirilebileceği gibi, gelişen ağ ve bilgi teknolojileri kullanılarak kablosuz olarak da tesis edilebilir. Özellikle açık arazide, uzak konumlandırılmış armatürlerin çalışma yeteneklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kontrol için uzaktan kontrol sistemleri kullanılması, kablolu sistemlere göre daha avantajlı olabilmektedir. Burada gerçekleştirilen çalışmada, endirekt kontrol gerektiren bir devre kullanılarak, uzaktan kontrol ile armatürlerin devrede olması ya da olmaması sağlanmaktadır. Lambaların devrede olup olmamasının kontrolü sahadaki gözlemlerden anlaşılabileceği gibi, sensörlü algılamaların gerektirdiği geri besleme bilgilerinin değerlendirilmesiyle daha hızlı bir biçimde de anlaşılabilir. Elde edilen sensör algılama bilgileri ile akıllı kontrol uygulamalarını içeren dış aydınlatma kontrol uygulaması, çift yönlü kontrol uygulaması olarak tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Çalışmada armatürlerin uzaktan kontrol uygulamaları kablosuz olarak da gerçekleştirilmekte olup, böylece özellikle uzak mesafede işletilmesi gereken armatür sistemlerinin kablolama maliyetleri azaltıldığı gibi işletme güvenilirliğinin arttırılması ve enerji verimliliğinde artma hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Remote controllability of electrical lighting systems; can provide benefits in terms of time, labor and operational efficiency. Remote control systems can be realized as wired, it can also be established wirelessly by using developing network and information technologies. In particular, ensuring the sustainability of the operating capabilities of armatures located remotely in open terrain and use of remote control systems for control can be more advantageous than wired systems. In the study carried out here, by using a circuit that requires indirect control, it is ensured that the armatures are active or not by remote control. The control of whether the lamps are on or not can be understood from observations in the field, or it can be understood more quickly by evaluating the feedback information required by sensory detections. The outdoor lighting control application, which includes the obtained sensor detection information and smart control applications, was designed and implemented as a two-way control application. In the study, remote control applications of armatures are also carried out wirelessly, thus as reducing the cabling costs of armature systems that need to be operated at a long distance, as well as increasing operational reliability and increasing energy efficiency.