System identification modelling and control of the fin actuation system
Sistem tanımlama ile bir kanatçık tahrik sisteminin modellenmesi ve kontrolü
  1. Tez No: 739018
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ANKARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanatçik tahrik, sistem tanımlama, kontrol, Fin actuation, system identification, control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İlk kez ikinci dünya savaşında kullanılan güdümlü mühimmatların, günümüze kadar askeri alanda önemi giderek artmaktadır. Yüksek hassasiyet ile hedefi vurma kabiliyetleri sayesinde tercih sebebi olmaktadırlar. Mühimmatların gövdesi üzerine monte edilerek kontrol edilen kanatçıklar, mühimmatın hassasiyetle hedefe yönlenmesini sağlar. Bu çalışmada bir kanatçığın bozucu etkiler altında istenilen konuma istenilen zaman zarfında ulaşmasını sağlayacak tahrik sistemi ve kontrolcü tasarımı yapılmıştır. Sistemde tahrik elemanı olarak fırçasız doğru akım (Ing. BLDC) motoru kullanılmıştır. Mühimmatın uçuşu sırasında maruz kalacağı bozuculardan etkilenmeden çalışabilmesini sağlayan tork ve hız değerlerini elde edebilmek için ters krank biyel mekanizması tasarlanmıştır. Tasarlanan mekanizmanın parametreleri kinematik ve dinamik analizler yapılarak optimize edilmiştir. Sistemin matematiksel modeli“MATLAB System Identification Tool”kullanılarak gerçek sistemden toplanan verilerden elde edilmiştir. Elde edilen sistem modeli kullanılarak PID kontrolcü tasarlanmıştır. Sistem ve kontrolcü modeli Simulink yazılımında tasarlanarak bilgisayar benzetimleri yapılmıştır. Tasarlanan kontrolcü gerçek sistem üzerinde uygulanmış sistem cevabı ve benzetim sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Guided munitions, which were used for the first time in the Second World War, have an increasing importance in the military field until today. They are preferred due to their ability to hit the target with high precision. The fins, which mounted on the body of the ammunition and controlled, ensure that the ammunition directed to the target with precision. In this study, a fin actuation system and a controller designed to enable a fin to reach the desired position at the desired time under disruptive effects. A brushless direct current (BLDC) motor is used as the actuator in the system. Inverted crank mechanism has been designed in order to obtain the torque and the speed values that allow the ammunition to operate without affected by the disturbances, which will be exposed to during flight. The parameters of the designed mechanism is optimized by performing kinematic and dynamic analyzes. The mathematical model of the system was obtained from the data collected from the real system using the“MATLAB System Identification Tool”. PID controller was designed by using the obtained system model. The system and the controller are designed in Simulink software and computer simulations are performed. Later, the tuned controller was applied on the real system and the responses are compared with the simulation results.