Spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin iletişim beceri düzeylerinin girişimcilik üzerine etkisinin incelenmesi
The review of the effect of communication skills levels on entrepreneurship of the students in sports management department
- Tez No: 739183
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN HACICAFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: iletişim becerileri, girişimcilik düzeyleri, spor yöneticiliği öğrencileri, communication skills, entrepreneurship levels, sports management students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, Spor Yöneticiliği öğrencilerinin iletişim beceri ve girişimcilik düzeylerini tespit etmek ve demografik değişkenler açısından etkilenme durumlarını incelemektir. Bu araştırmanın örneklem grubunu 2021-2022 yılında Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim görmekte olan Spor Yöneticiliği bölümü öğrencilerinden Akdeniz Üniversitesi 85, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 49, Mersin Üniversitesi 63, Çukurova Üniversitesi 75, olmak üzere 272 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”ve“Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere bağımsız t-testi, one-way (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistic 23 programı yardımıyla yapılmış ve yorumlanmıştır. Yapılan analiz sonuncunda araştırmaya katılan Spor Yöneticiliği öğrencilerinde iletişim beceri ve girişimcilik düzeylerinin cinsiyet, yaş, sınıf, üniversite, aile gelir değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık görülmediği (p>0.05) ancak girişimcilik düzeyinde (p=0.012) aktif spor yapma değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aktif spor yapanların yapmayanlara göre daha yüksek bir puana sahip olduğu görülmektedir. Ancak iletişim becerilerinde (p=0.307) aktif spor yapma değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the communication skills and entrepreneurship levels of Sports Management students and to examine their situations of being influenced in terms of demographic variables. The sample group of this research consists of 272 participants, 85 from Akdeniz University, 49 from Mehmet Akif Ersoy University, 63 from Mersin University, 75 from Çukurova University, who are students of Sports Management Department in 2021-2022. In this research,“Communication Skills Rating Scale”and“University Students Entrepreneurship Scale”have been used as data collection tools. Independent t-test, one-way (ANOVA), correlation and regression analyses were performed on the data obtained in the study. The data were made and interpreted with the help of IBM SPSS Statistic 23 software. As a result of the analysis, it has been determined that there is no significant difference in communication skills and entrepreneurship levels of Sports Management students participating in the study according to gender, age, class, university, family income variables (p>0.05); however, there is a significant difference in the entrepreneurship level (p=0.012) according to the active sports variable. It is seen that those who do active sports have a higher score than those who do not. However, it is not seen that there is a statistically significant difference in communication skills (p=0.307) according to the active sports variable.