Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun hikâyelerine psikanalitik bir bakış
A psychoanalytic overview of Mehmet Zaman Saclioglu's stories
  1. Tez No: 739238
  2. Yazar: ELİF TANRIBUYURDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ EVAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Hikaye kitapları, Psikanalitik Eleştiri Kuramı, Psikanaliz, Türk edebiyatı, Yapısöküm, Yeni Türk edebiyatı, Şaçlıoğlu, Mehmet Zaman, Unconscious, Story books, Psychoanalytic Criticism Theory, Psychoanalysis, Turkish literature, Deconstructive, New Turkish literature, Şaçlıoğlu, Mehmet Zaman
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun hikâyelerinin psikanalitik bir incelemesi yapılmıştır. Saçlıoğlu'nun hikâyeleri Lacancı psikanaliz çerçevesinde incelenmiştir. İnceleme Saçlıoğlu'nun on altı hikâyesi ile sınırlandırılmıştır. Hikâyelerin incelemesi yapılırken bilinç dışının görünümlerini tespit etmek amacıyla metinler yapısöküme uğratılmıştır. Tezin amacı bilinç dışının dil gibi yapılanmış özünü çözmektir. Metin yapısöküme uğratılırken Freud'un, Sophokles'in Kral Oidipus eseri ve Lacan'ın, Edgar Allan Poe'nun Çalınmış Mektuplar hikâyesinin yorumları referans alınmıştır. Tezde psikanaliz ve hikâye anlatıcılığı arasında bağlantı kurulmuştur. Hikâyelerin incelemesi esnasında Ferdinand de Saussure'ün gösterge kavramından ve Paul Ricoeur'ün yorum bilgisi kuramından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a psychoanalytic analysis of Mehmet Zaman Saçlıoğlu's stories was made. The stories of Saçlıoğlu were analyzed within the framework of Lacanian psychoanalysis. The analysis will be limited to sixteen stories of Saçlıoğlu. While examining the stories, the texts were deconstructed in order to detect the appearances of the unconscious. The aim of the thesis is to unravel the essence of the unconscious, structured like language. While deconstructing the text, interpretations of Freud's, Sophocles' King Oedipus and Lacan's Edgar Allan Poe's Stolen Letters were taken as reference. In the thesis, a connection has been established between psychoanalysis and storytelling. During the analysis of the stories, Ferdinand de Saussure's concept of sign and Paul Ricoeur's hermeneutic theory were used.