Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun öykü ve romanları üzerine bir inceleme
A study on the short stories and novels of Mehmet Zaman Saçlıoğlu
  1. Tez No: 1003145
  2. Yazar: ŞAHRISTAN SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. NURULLAH ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Hikaye, Roman, Tema, Literature, Story, Novel, Theme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın duygu ve düşünce yapısını biçimlendirmesi ve biçimlenen bu yapıların anlamlandırılması edebiyat ve edebiyat dallarının kullanılması ile daha mümkündür. Bireyin kendini ifadesi etmesi, karşısındaki ile iletişime geçmesi dil ile sağlanır. Dil, her coğrafyada ve her kültürde kendini farklı bir şekilde var eder. Bu var oluş biraz da yaşam şeklimizle, görüp bildiklerimiz ve kabul ettiklerimiz ile ilgilidir. Mehmet Zaman Saçlıoğlu eserlerinde, yüzü geleceğe dönük ama geleneksel kültürden beslenmeyi de ihmal etmeyen, iyi bir gözlem gücüne sahip ve bu gücünü yapıtlarında sağlam bir düzlemde gösteren yazarlardır. Farklı millet ve kültürü bir arada tutup okurlarına tanıtmasını başaran Saçlıoğlu, bunları yaptığı kurgularla harmanlayıp değişik tiplemeler oluşturur. Son dönem Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan yazar, aynı zamanda eserlerindeki özgün anlatımı ve güçlü kurgulamalarıyla oluşturduğu karakter betimlemeleri ile de öne çıkar. Daha çok öykü türü ile ilgilenen ve bilinen Saçlıoğlu, farklı türleri de deneyen çok yönlü bir yazardır. Ayrıca eserlerinde her kesimden insana hitap eden bir üslup kullanan yazar, tarihten günümüze yerli ve yabancı birçok karakteri, hayal ve hakikat çizgisinde birleştirerek okurlarına sunar. Bu çalışmada Saçlıoğlu' nun başta hayatı, sanatı ve edebi kişiliği olmak üzere öykü ve romanları incelenerek ele aldığı temalar, kullandığı dil, üslup ve eserlerin yapısı gibi unsurlar metin incelemesi yoluyla çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The shaping of human emotions and thought structures, as well as the interpretation of these constructed forms, becomes more attainable through literature and its various branches. An individual's self-expression and communication with others are realized through language. Language manifests itself differently across geographies and cultures. In his works, Mehmet Zaman Saçlıoğlu stands out as a writer who turns his face toward the future while continuing to draw nourishment from traditional culture. Possessing a keen power of observation, he successfully reflects this strength on a solid narrative plane within his works. By bringing together diverse nations and cultures and introducing them to his readers, Saçlıoğlu skillfully blends these elements within his fictional constructions, creating distinctive character types. Saçlıoğlu, one of the prominent figures of contemporary Turkish literature in recent years, he is also recognized for his original narrative style and powerful plot constructions, particularly in his vivid character portrayals. Although he is primarily known for his short stories, Saçlıoğlu is a versatile writer who has experimented with various literary genres. Furthermore, employing a style that appeals to readers from all segments of society, he presents both local and foreign characters from history to the present day, uniting imagination and reality within the same narrative framework. This study examines Saçlıoğlu's life, artistic vision, and literaryi dentity, and analyzes his short stories and novels through textual analysis, focusing on the themes he addresses, his language and style, and the structural features of his works.