Organize sanayi bölgelerinde tekstilkent ile ortaya çıkan dışsallıklar ve sosyal ilişkilerin dışsallıklar üzerinde etkisi: Erzurum Tekstilkent örneği
Externalities occured with tekstilkent in organized industrial zones and the effect of social relations on externalities: The case of Erzurum Tekstilkent
- Tez No: 739240
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM TÜRKMEN, DOÇ. DR. HÜSEYİN DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dışsallıklar, Sosyal İlişkiler, Organize Sanayi Bölgeleri, Tekstilkent, Externalities, Social Relations, Organized Industrial Zones, Tekstilkent
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Endüstriyel bölgelerde birçok nedenden kaynaklı dışsallıklar ortaya çıkabilmektedir. Ancak endüstriyel bir bölgenin gelişip başarı sağlaması için ilgili bölgenin bir bütün olarak sosyal ilişkilerden faydalanması gerekmektedir. Sosyal ilişkilerin endüstriyel bölgeler açısından önemi, Dei Ottati ve Becattini gibi araştırmacılar tarafından sıkça dile getirilmiştir. Bundan dolayı çalışmada Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan tekstil firmalarının ortaya çıkaracakları dışsallıklar ve sosyal ilişkilerin bu dışsallıklar üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada tekstil firmalarının çalışanlarından anket ile idari ve uzman personellerden ise mülakat tekniği ile veriler toplanmıştır. Ayrıca organize sanayi bölgesinde bulunup da tekstil üreticisi olmayan firmalardan da yine mülakat tekniği ile veriler toplanmıştır. Anket ile toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve uygun model olarak seçilen probit modeli tahmin edilmiştir. Probit modeli tahmini sonucunda hesaplanan marjinal etkiler incelendiğinde sosyal ilişkiler değişkeninin dışsallıklar üzerinde anlamlı pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Mülakat tekniği ile toplanan verilerin analizi sonucunda ise sosyal ilişkilerin bilgi alışverişini kolaylaştırma, üretimdeki aksaklıkları önleme, müşterilerle iletişimi ve işçi alışverişini kolaylaştırma gibi konularda avantaj ve fayda sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Externalities may arise in industrial areas due to many reasons. However, for an industrial region to develop and achieve success, the region should benefit from social relations as a whole. The importance of social relations for industrial regions has been frequently mentioned by researchers such as Dei Ottati and Becattini. Therefore, in this study, it is aimed to examine the externalities that the textile companies established in Erzurum 2nd Organized Industrial Zone will reveal and the effect of social relations on these externalities. In the study, data were collected from the employees of textile companies by questionnaire and from the administrative and expert personnel by interview technique. In addition, data were collected from companies located in the organized industrial zone, which are not textile manufacturers, by interview technique. The data collected by the questionnaire were analyzed using the SPSS program and the probit model selected as the appropriate model was estimated. When the marginal effects calculated as a result of the probit model estimation were examined, it was determined that the social relations variable had a significant positive effect on the externalities. As a result of the analysis of the data collected by the interview technique, it was concluded that social relations provide advantages and benefits in facilitating information exchange, preventing disruptions in production, facilitating communication with customers and worker exchange.