Çanakkale Romanlarının dini kimlik ve inançları üzerine bir araştırma
A research on the religious identity and beliefs of the Gypsies of Çanakkale
  1. Tez No: 739260
  2. Yazar: AYNUR ŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Roman kimliği, romanların dine yaklaşımı, kimlik inşası, Identity of Gypsy, approach of Gypsiestowardsreligion, formation of identity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Konar-göçer yaşam tarzının önemli temsilcilerinden olan uğraş alanlarıyla sanatsal faaliyetleriyle ön plana çıkan bir topluluk olan Romanlar, kimi dönemlerde kendilerine yapılan ayrımcılıkla, önyargılı tavırların da hedefinde olmuşlar. Kültürel farklılıklarıyla, gündelik pratikleri ile toplum içerisinde yer alan Romanların sadece sosyoloji disiplinin kimlik olgusu çerçevesinde işlediği bir araştırma konusu olmaktan çıkıp Romanların kimliğine ve bu kimliğin oluşmasına neden olan unsurların da araştırılması önemlidir. Bu çalışmanın odak noktasını kimliğin inşasında etkili olan din ve inanç konusunun Romanlar üzerindeki etkisi oluşturmaktadır. Roman vatandaşların merkeze alındığı çalışmalarda din ve inançlar bağlamında yaklaşılmaması, buna yönelik yapılan araştırmaların sınırlı olması bu çalışmanın bir özelliğidir. Sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalar incelendiğinde sosyoloji disiplini çerçevesinde Romanlara yönelik çalışmalar yürütülürken; Romanların dini inançlarına dair çalışmaların alanyazında sınırlı sayıda olduğu saptanmıştır. Bu kapsamda Çanakkale'de yaşayan Romanların konu edildiği bu araştırmanın amacı, Romanların dini kimliklerini nasıl anlamlandırdıklarını belirlemek, inançlarına yönelik anlatımlarını ortaya çıkarmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ile 19 Roman vatandaş çalışmaya katkı sağlamıştır. Yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizi yapılmış; din ile kimlik temaları ortaya çıkarılmıştır. Romanlarda din ve inanç sistemlerinin kimliğin inşasındaki etkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gypsies that standout as a nation with artistic activities and field of occupations that are one of the essentialre presentatives of migrant settlers lifestyle became the target of preconceptionmanner and also, in certain times, discriminations done to themselves. It is crucial to investigate Gypsies', who take place in society with casual practices and cultural differences, identity and also factors that cause the formation of the identity rather than as a subject of research that only sociology discipline process in the identity phenomenon limits. The effect of belief and religion issue that is effective in identity formation forms the focus of this research. In the studies that Gypsies are centered not closing in as part of religion and believes, being limited to studies that are done with the intention of this is one of the features of this study. When studies which are done in the field of social science are analyzed and while Gypsy intended studies are being conducted in the frame work of social discipline, it is detected that literature of studies that are about Gypsies' religious believes are in limited numbers. With in this scope, aim of this research that Gypsies who live in Çanakkale are discussed is to determine how Gypsies make sense of their religious identity and to reveal their faith-based expression. In the study 9 Gypsy citizen contributed with the research method of qualitative. Analysis of data that were achieved from interview sheld was done and their identity themes were revealed. The effects in identity formation of religion and faith systems in gypsies are revealed.