Hitit minyatür kapları
Hittite miniature vessels
- Tez No: 739262
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TUBA ÖKSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hitit, Minyatür Kap, Model Minyatür Kap, Hittite, Miniature, Model, Model Miniature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Minyatür kaplar, seramik üretiminin başladığı Neolitik dönemden itibaren birçok yerleşimde görülmektedir. Bu kap taklitlerinin, hangi amaçlarla üretildikleri nasıl kullanıldıkları konusunda her dönem ve yerleşim için farklı ve çeşitli öneriler mevcuttur. Bir nesnenin küçük boyutta kopyası veya benzerinin üretilmesi farklı boyut algılarının Arkeolojik malzemeye yansımasıdır. Douglas Bailey minyatür objeleri minyatür ve model minyatür olmak üzere iki biçimde tanımlar. Minyatür ve model minyatür objeler kopya edildikleri eşyanın işlevini karşılamamakla birlikte boyutları bu eşyanın asıl boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Orta Tunç Çağı'nın dördüncü evresinden Geç Tunç Çağı'nın sonuna kadar Anadolu'da idari güç sahibi Hititlerin yerleşimlerinde açığa çıkarılan çeşitli boyutlarda üretilmiş minyatür kaplar bu anlamda değerlendirilmiştir. Hitit yerleşimlerinde belirli bağlamlarda çok sayıda bulunan minyatür kapları tanımlayan kapsamlı bir yayın olmamakla birlikte minyatür kap olarak tanımlanan nesneler çeşitlidir. Bunların kullanım biçimlerine ilişkin adak kabı, mutfak kabı, oyuncak gibi çeşitli işlevler önerilmektedir. Hitit minyatür kapları boyut ölçütleri belirlenerek tanımlanmış, buluntu konumları, tarihi kaynaklar ve tasvir sanatındaki betimlerinden yola çıkılarak işlevleri irdelenmiştir. Bu anlamda minyatür ve model minyatür kapların doğum, arınma, ve yapı gibi Hitit, Hurri ve Hatti kökenli ritüel uygulamalarda kullanılmış olabilecekleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Miniature vessels have been found in many settlements since the Neolithic period, when ceramic production began. There are different and various suggestions for each period and settlement on how and in which function they are used. The fact that an object is produced in a small size or similar is the reflection of different size perceptions on the archaeological material. Douglas Bailey defines miniature objects in two ways: miniature and model miniature. Miniature and model miniature objects do not supply the function of the item they are copied, and at the same time, their dimensions may vary according to the original size of this item. From the fourth phase of the Middle Bronze Age to the end of the Late Bronze Age, the miniature vessels produced in various sizes unearthed in the settlements of the Hittites, who had administrative power in Anatolia, were evaluated in this sense. Although there is no comprehensive publication describing the miniature vessels found in large numbers in certain contexts in Hittite settlements, the objects defined as miniature are diverse. There are various suggestions regarding their functions such as votive, daily, toys. Hittite miniature vessels were defined by determining their size criteria, and their functions were examined based on their find locations, historical sources and their descriptions in the art of depiction. In this sense, it has been suggested that miniature and model miniature vessels may have been used in ritual practices of Hittite, Hurrian and Hatti origin such as birth, purification, and building.