Investigating perceptions of Turkish EFL teachers upon L2 assessment
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin yabancı dil değerlendirmesine ilişkin algılarının incelenmesi
  1. Tez No: 739462
  2. Yazar: İREM AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM HÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme, değerlendirme, test etme, algılar, güçlü yönler, zayıf yönler, ihtiyaçlar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin dil değerlendirmesine ilişkin algılarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin güçlü ve zayıf yönlerini, öğretmenler tarafından belirtilen zorluklar için olası kaynakları ve yabancı dil (L2) değerlendirmesindeki ihtiyaçlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırma için nitel tanımlayıcı araştırma deseni benimsenmiştir. Veriler, Türkiye'de görev yapan 116 İngilizce öğretmeni ile çevrimiçi yarı yapılandırılmış yazılı görüşme kullanılarak toplanmıştır. Veri yönetimi ve analizi için MAXQDA Analytics Pro 2022 kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen sonuçlar, İngilizce öğretmenlerinin dil değerlendirmede güvenirlik ve geçerliliği sağlamada kendilerini yeterince güçlü ve yeterli gördüklerini göstermiştir. Diğer taraftan, öğretmenlerin dil testlerinin derecelendirilmesinde, testlerin tasarlanmasında ve maddelerin yazılmasında kendilerini zayıf ve yetersiz gördükleri tespit edilmiştir. Öğretmenler tarafından belirtilen bu sorunların kaynakları dış etkenler ve eğitim sistemi olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin görüşleri, değerlendirme süreçlerini olumsuz etkileyen en büyük dışsal faktör olarak veli katılımını görürken, eğitim sistemine ilişkin bulgular okul yönetiminin baskılarını, ders saatlerinin yetersizliğini ve müfredat yoğunluğunun değerlendirme süreçlerini olumsuz etkilediğini ortaya çıkarmıştır. İhtiyaçları konusunda, bu çalışmadaki öğretmenlerin en temel ihtiyacının dil değerlendirmesinde kullanılacak gerekli donanım olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle İngilizce öğretmenliği eğitimi programları, akademik kurumlar ve gelecekteki araştırmalar için çeşitli öneriler ve eğitsel çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate perceptions of Turkish in-service English as a foreign language (EFL) teachers on language assessment. In fact, exploring teachers' strengths and weaknesses as well as the possible sources for their challenges and their needs in foreign language (L2) assessment were the main objectives of this study. A qualitative descriptive research design was adopted for this study. The data were collected using online semi-structured written interview with 116 Turkish EFL teachers. For data management and analysis, MAXQDA Analytics Pro 2022 was employed. The results obtained from the interviews indicated that Turkish EFL teachers perceived themselves strong and sufficient enough in ensuring the reliability and validity in language assessment. On the other hand, it was found that the teachers perceived themselves weak and insufficient in the rating procedure of language tests, designing tests and writing items. The sources of these problems stated by the teachers were identified as external factors and the education system. The views of the teachers showed that while they saw parental involvement as the biggest external factor that negatively affected their assessment processes, the findings regarding the education system revealed that the problems such as the pressures of the school administration, the insufficiency of course hours, and the intensity of the curriculum negatively affected the assessment processes. As for their needs, this study found that the most basic need of the teachers was the necessary equipment to be used in language assessment. The study makes recommendations for EFL teacher education programs, academic institutions, and future research and offers the educational implications of the research's findings. KeyWords: Language assessment, testing, evaluation, perception, strengths, weaknesses, needs.