Akiletü Etrabi'l-Kasaid ile ilgili çalışmalar
Studies on the book 'Aqila Atrab Alkasaed'
  1. Tez No: 739562
  2. Yazar: ABDULKADİR DEYRİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akile, Şatıbi, el-Mukni, Dani, Resmül-Mushaf ilmi, Aqila, Shatibi, Al-Mukni, Dani, studying the science of Rasm (writing Quran)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hamd, yerin ve göklerin rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve selam yaratılmışların en hayırlısının (s.a.v.) üzerine olsun. Bu araştırma, İmam Şâtıbî'nin (ö. 590/1194) el-'Akîle metni üzerinden Mushaf imlası ilmine râm olmak isteyenlerin yolunu aydınlatan bir yol göstericidir. Bu sebeple okuyucu, Şâtıbî'ye ait manzum bir eser olan el-'Akîletü'l-Etrâbi'l-Kasâid adlı esere ve bu eserdeki metodun nasıl olduğuna; aynı zamanda bu manzum eser hakkında şerh ve araştırma yapanların metotlarına ve bu manzumenin, aslı olan el-Mukni' kitabından üstün ve eksik yönlerine vakıf olacaktır. Yine okuyucu burada âlimlerin İmam Şâtıbî hakkındaki algılarını, onu eleştirme hususundaki farklı yaklaşımlarını, şârihlerin metotlarını, bu metotları takdim şekillerini ve bu şerhlerin kıymetini ve ehemmiyetini öğrenecektir. Bu çalışma bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, konunun öneminden, bu konunun seçilme nedeninden, araştırma planı ve metotlarından bahsedilmiştir. Birinci Bölüm, rasmü'l-mushaf ilmine dair on mukaddime ve bu ilmin kaynakları hakkında hazırlık mahiyetinde bir bölümdür. İkinci Bölümde, İmam Ebû 'Amr ed-Dânî (ö. 444/1053) ve el-Mukni' (ki bu el- 'Akîle kitabının aslı ve kaynağıdır) adlı eseri ve bu eserdeki kaynaklar tanıtılmıştır. Yine bu bölümde İmam Şâtıbî ve el-'Akîle adındaki manzum eseri ve bu eserin önemi zikredilmiş, yazarın bu eserdeki metodu açıklanarak el-'Akîle ile el-Mukni' adlı eserlerin arasındaki münasebet zikredilmiştir. Üçüncü Bölüm ise el-Akîle metninin ders olarak okunması hakkındadır. Bu bağlamda; el-'Akîle metninin güzelliği ve edebiyatı, el-'Akîle'nin el-Mukni' den üstün yanları, eksikleri, üzerine yazılan şerhler ve şarihlerin metotlarından bahsedilecektir. Sonuç ise araştırmanın neticesinde elde edilen sonuçları ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Praise be to God, Lord of the earth and the heavens, and prayers and peace be :upon the best of creatures, and then This research is a guide that enlightens the way of studying the science of Rasm(writing Quran) through memorizing the text of the Aqeelah and understanding it. The reader sees in it the importance of this poem (Aqila Atrab alkasaed fe Asna Maqasid) by Imam Al-Shatibi (T.: 590 A.H.) and his method in his poem. The scholars' interpretations of Imam al-Shatibi and their differences in commenting on him, and he sees the approach and method of each explainer, and the value and importance of the explanation. This thesis consists of an introduction, three chapters, a conclusion and indexes Introduction: I mentioned the importance of the research, the reasons for choosing it, the research plan, and my research methodology. Chapter One: It is a preface that includes the ten principles of the science of Rasm, and the sources of the science of Rasm. The second chapter: I mentioned the biography of Imam Al-Dani and the definition of his book (Al-Mukni') - which is the origin of the Al-Aqeelah poem – and I also mention in this chapter the biography of Imam Al-Shatibi and his poem (Al-Aqeelah) and explain its importance and the author's approach in it, and I will conclude this chapter by talking about the relationship between Al- Mukni' and Al-Aqeelah. Chapter Three: the study of the poem of Al-Aqeelah itself, which includes: the beauty and eloquence of Al-Aqeelah, Al-Aqeela's additions to almukni ', criticisms on Al-Aqeelah, the explanations of Al-Aqeelah and the methods of the commentators in it. Conclusion: it includes the results and recommendations.