Transgender performativity and subjectivity in contemporary American drama
Çağdaş Amerikan tiyatrosunda transgender performatifliği ve öznelliği
  1. Tez No: 739602
  2. Yazar: ÖZGE KAYA MANAV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM ERSÖZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, American Culture and Literature, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Transgender, Performatiflik, Öznellik, Kate Bornstein, Hidden: A Gender, (Gizli: Bir Cinsiyet), Doug Wright, I am My Own Wife, (Ben Kendimin Eşiyim), Jeffrey Solomon, Tara's Crossing, (Tara'nın Geçişi), Gender, Transgender, Performativity, Subjectivity, Kate Bornstein, Hidden: A Gender, Jeffrey Solomon, Tara's Crossing, Doug Wright, I am My Own Wife
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Toplumsal Cinsiyet araştırmalarındaki özcülük ve sosyal inşacılık üzerine tartışmaları katarak, transgender çalışmalar alternatif cinselliklerin yorumlanmasını ve geleneksel olmayan toplumsal cinsiyet rollerinin performansını güçlendiren benzersiz bir temel nokta sağlar. Trans bireylerin biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kimlikleri arasındaki farklılıklar üzerine yapılan araştırmalar, bedenler ve kimlikler hakkındaki geleneksel heteronormatif anlayışlara meydan okur. Transgender özgünlük, öfke, görünürlük, faillik, ses, ihlal ve şiddet üzerine bazı önemli tartışmalara ek olarak, transgender çalışmaları trans kimlikleri anlamak için performatiflik ve öznelliğin rolüne odaklanır. Transgender araştırmalarının sağladığı teorik perspektifin yanı sıra, trans kimlikler kurgusal ya da kurgusal olmayan eserler, filmler, müzikaller ve diziler gibi farklı türlerde tasvir edilmekte ve tartışılmaktadır. Ayrıca tiyatro türünde, performatiflik ve öznelliğin daha fazla sorgulandığı ve incelendiği transgender kimlik giderek daha görünür hale gelmektedir. Bu performanslar, trans bireyleri tanımlamak ve trans bireylerin öznelliğini konumlandırmak için anlatılar sağlar. Bu çalışma, Kate Bornstein'ın Hidden: A Gender (Gizli: Bir Cinsiyet) ve Doug Wright'ın I am My Own Wife (Ben Kendimin Eşiyim) ve Jeffrey Solomon'un Tara's Crossing (Tara'nın Geçişi) adlı üç oyununda transseksüel performatiflik ve öznelliğe odaklanmaktadır. Bu oyunlar sadece trans bireylerin cinsiyet performanslarını ve öznelliğini temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda çağdaş dünyada heteropatriarkaya da meydan okumaktadır.
Özet (Çeviri)
Transgender studies, integrating discussions on essentialism and social constructionism in gender studies, provide a unique principal point that empowers the interpretation of alternative sexualities and the performance of non-traditional gender roles. The studies on differences between the biological sex and gender identities of transgender individuals decentralize conventional heteronormative understandings about bodies and identities. In addition to some significant debates on transgender authenticity, rage, visibility, agency, voice, transgression, and violence, transgender studies focus on the role of performativity and subjectivity attempting to understand transgender identities. Besides the theoretical perspective provided by transgender studies, transgender identities are also depicted and explored in the different genres such as fiction, non-fiction, films, musicals, and TV series. Also, in the theater genre, transgender identity is becoming more and more visible in which performativity and subjectivity are further questioned and scrutinized. These performances play a fundamental role in contributing narratives for identifying transgender individuals and positioning transgender individuals' subjectivity. This study concentrates on transgender performativity and subjectivity in three plays titled Hidden: A Gender (1989) by Kate Bornstein, I am My Own Wife (2003) by Doug Wright, and Tara's Crossing (2004) by Jeffrey Solomon. These plays not only represent the gender performances and subjectivity of transgender individuals but also challenge heteropatriarchy in contemporary world.