The effects of peace and stability on foreign direct investment and business activities in Afghanistan
Barış ve istikrarın Afganistan'daki yabancı yatırımlar ve ticari faaliyetler üzerindeki etkisi
- Tez No: 739695
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Barış ve istikrar, Ticari Faaliyetler, Ekonomik Büyüme, Güvensizlik, Peace and Stability, FDI, Business Activities, Economic Growth, Insecurity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma, Afganistan'daki yabancı yatırımın teşvik edilmesi ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için temel faktörler olarak barış ve istikrarın etkisini incelemeye çalışmaktadır. Yabancı yatırımların cezp edilmesi ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için fırsatlar sağlamak, ülke ekonomisinin kırılgan bir durumdan sağlam bir duruma gelmesine yardımcı olacaktır. Afganistan, madencilik, altyapı, enerji, tarım ve hizmetler gibi çeşitli sektörlerde özel yatırımlar için bol potansiyele sahip olsa da maalesef, güvensizlik ve istikrarsızlık nedeniyle, sağlam bir ekonomik büyümeye yol açacak yatırımları çekme konusunda göze görünen bir ilerleme kaydedilmemiştir. Ve özel sektör, ülkedeki ticari faaliyetleri geliştirmek konusunda isteksizdir. Ve ülkeden büyük miktarda nakit çıkıp yurt dışına yatırımlar yapılmaktadır. Bu nedenle, bu araştırma, ülkede ticari faaliyetleri geliştirilmesi ve yabancı yatırımların cezp edilmesi için elverişli bir ortamı kolaylaştıracak uzun süreli barış ve istikrarın gerekliliğini ve önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, çalışma Afganistan'da yabancı yatırımların ve ticari faaliyetlerin ekonomik büyüme ve barış ve istikrarın sağlanması üzerindeki etkisini araştırıyor. Bu araştırma, diğer çalışmalardan elde edilen literatürü gözden geçirerek ikincil kaynaklardan ve mülakat ve anket anketlerini kullanarak birincil kaynaklardan toplanan verileri analiz etmek için nitel ve nicel yaklaşımların bir karışımını kullanmaktadır. Bulgular, barış, güvensizlik, yabancı yatırımlar, ticari faaliyetler ve ekonomik büyüme ile ilgili değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to investigate the influence of peace and stability, as the essential factors, for the promotion of foreign direct investment (FDI) and the enhancement of business activities in Afghanistan. Attracting foreign direct investments and providing opportunities for the enhancement of business activities would help the country's economy improve from a fragile state to a sustainable one. Although Afghanistan has plenteous potential for private investments in various sectors such as mining, infrastructure, energy, agriculture, and services, unfortunately, due to insecurity and instability, there has been no considerable progress in attracting investments that would lead to sustainable economic growth. The private sector is reluctant to enhance business activities in the country. On the contrary, there is a significant amount of cash flowing out of the country and invested abroad. Thus, this research emphasizes the need and importance of long-lasting peace and stability that would facilitate a conducive environment for doing business in the country. Furthermore, the study explores the influence of Foreign Direct Investments (FDI) and business activities on economic growth and the sustainment of peace and stability in Afghanistan. This research employs a mixture of qualitative and quantitative approaches to analyze the data collected from primary sources using interview and survey questionnaires and secondary sources through reviewing the literature from other studies. The findings are analyzed to identify the relationships between variables related to peace, insecurity, FDI, business activities, and economic growth.