A comparative analysis of critical chain and critical path project management methods
Kritik zincir ve kritik yol peoje yönetim metodlarının karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 739716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kritik Zincir Proje Yönetimi, Proje Yönetimi, Proje Çizelgeleme, Critical Chain Project Management, Project Management, Project Schedulin
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Proje Yönetimi, zaman ve kaynak israfını azaltmaya yardımcı olan tüm prosedürlerdir. Ancak planlanan projelerin çoğu ayrılan kaynaklardan çok daha fazlasını kullanırlar. Bu prosedürler, ekip yönetimi, maliyet optimizasyonu, aktivite planlama, değerlendirme ve raporlamayı kapsar ve projenin başlangıcından sonuna kadar planlama, yönetim ve izleme süreçlerini içerir. En yaygın kullanılan proje çizelgeleme yöntemlerinden ikisi, Kritik Yol Metodu (CPM) ve Kritik Zincir Proje Yönetimi'dir (CCPM). Bu tez, kaynak bağımlı projelerle çalışırken her iki yöntemin artılarını ve eksilerini göstermek üzere, CPM ve CCPM yöntemleri arasında bir karşılaştırma sunar. CCPM kullanılarak elde edilebilecek yeni özellikleri ve neden yeni bir çizelgeleme yaklaşımı kullanıldığını gösterir. Bu çalışma ayrıca, CCPM'nin zaman tasarrufu ve bu tür bir projenin hedeflerine ulaşma açısından daha güvenilir ve verimli olabileceğini açıklamak için, bir tarımsal yatırım şirketi için gerçek bir vaka üzerinde her iki tekniğin de uygulamasını göstermektedir. Uygulamanın sonunda, CCPM'nin bu tür projelerde CPM'den daha uygun bir proje yönetimi planlama metodolojisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PM is practically all procedures that help to reduce the waste of time and resources while most of the planned projects were using much more than what was assigned. These procedures include planning, managing, and monitoring processes of the project from its start to its end, covering the team management, cost optimization, activities scheduling, evaluating, and reporting. Two of the most commonly-used project scheduling methods are the Critical Path Method (CPM) and Critical Chain Project Management (CCPM). This thesis is presenting a comparison between CPM and CCPM showing the pros and cons of both methods when dealing with resource-depending projects. It shows the new features that can be achieved using CCPM, and the reasons that led to its use this new scheduling approach. This study also illustrates the application of both of the techniques in a real case study for an agricultural investment company, to explain how much CCPM can be more reliable and efficient in terms of time-saving and achieving the objectives of this kind of project. It is concluded that CCPM is a more suitable project management planning methodology to apply to this kind of project than CPM.