Erzurum halk kültüründe kuşbazlık
Pigeon breeding in Erzurum folk culture
  1. Tez No: 739735
  2. Yazar: GÖKHAN YAĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Halk Kültürü, Güvercin, Güvercin Yetiştiriciliği, Erzurum, Folk Culture, Pigeon, Pigeon Breeding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Anadolu Türk halk kültüründe kendini geleceğe taşıma kapasitesine sahip unsurlardan biri de güvercin yetiştiriciliğidir. Halk arasında kuşbaz olarak adlandırılan bu kişilerin zaman zaman görerek, öğrenerek zaman zaman da atadan dededen kalma yöntem ve tekniklerle sürdüre geldiği bu yaşam tarzı içerisinde kümelenmiş inanç, inanma ve uygulamalar, Türk kültüründe kuş genelinde güvercine bakışa dair kültürel ve inançsal altyapı eşliğinde ele alınmıştır. Erzurum'da beslenen güvercin türleri, bu türlerin barınması, korunması gerek güvercinlerde ve gerekse kuşbazlarda görülen muhtelif hastalıklarla mücadele, güvercin yetiştiriciliği etrafında oluşan bağlam, kentleşmeye bağlı olarak kuşbazlığın geleceği gibi başlıklar etrafında şekillenen çalışmamızda saha çalışması metodolojisi ekseninde yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilen verilerden de istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pigeon breeding is one of the elements that have the capacity to carry itself to the future in Anatolian Turkish folk culture. Clustered beliefs, beliefs and practices in this lifestyle, which these people, who are called bridal among the people, continue with both learning and methods and techniques inherited from their ancestors, are discussed in Turkish culture, accompanied by the cultural and religious infrastructure regarding the view of the pigeon in general. In our study, which is shaped around the topics such as the pigeon species fed in Erzurum, sheltering and protection of these species, combating various diseases seen in both pigeons and birdhouses, the context formed around pigeon breeding, the future of bird keeping due to urbanization, the data obtained by using face-to-face interview technique on the axis of fieldwork methodology. has also been used.