Temporomandibular eklem rahatsızuklarında laser tedavisinin etkinliği
Effectiveness of laser therapy in temporomandibular joint diseases
- Tez No: 739734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem rahatsızlığı, TME MRG, infrared laser, egzersiz, Temporomandibular joint disorder, TMJ MRI, infrared laser, exercise
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, toplumda oldukça sık görüldüğü halde yeterince tanınıp tedavi edilmeyen Temporomandibular Eklem Rahatsızlığı (TMER)'na ve tedavide büyük önemi olan fizyoterapiye dikkat çekmek, son yıllarda giderek kullanımı yaygınlaşan infrared laserin artrojenik ve miyojenik özellikte TMER'nın tedavisindeki etkinliğini değerlendirmek amaçlandı. U.Ü.T.F Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran ve TMER tanısı konan 35 hasta çalışmaya alındı. Tüm olgular TME MRG ile artrojenik ve miyojenik etiyoloji açısından radyolojik olarak değerlendirildi. Olgular rastgele olarak çalışma ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Çalışma grubunda bulunan 20 hastaya laser uygulama ile birlikte egzersiz, kontrol grubunda bulunan 15 hastaya plasebo laser uygulama ile aynı egzersiz programı verildi. Tüm olgular çalışma öncesi, tedavi sonrası ve tedaviden 1 ay sonra ağrı, aktif ve pasif ağız açıklığı, sağ ve sol lateral hareket açıklığı, eklem ses sayısı ve duyarlı nokta sayısı parametreleri ile değerlendirildi. Çalışma grubunda bulunan olgularda, eklem ses sayısı dışındaki parametrelerin tümünde tedavi sonrası başlayıp 1.ayda da devam eden anlamlı iyileşme saptandı. Kontrol grubunda ise tedavi sonrası yalnız ağrı parametresinde anlamlı iyileşme olurken, 1.ay kontrollerde lateral hareket miktarlarında da anlamlı artış gözlendi. Artrojenik ve miyojenik kökenli olgular arasında ise tedaviye yanıt açısından bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, TMER'nın tedavisinde laser uygulamanın, diğer konvansiyonel yöntemlere alternatif olarak kullanılabilecek, önemli yan etkisinin olmaması ve kolay uygulanabilmesi nedeniyle tercih edilebilecek etkili bir tedavi yöntemi olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Although frequently seen among many individuals in the society temporomandibular joint disorder (TMJD) is usually underdiagnosed, thus inadequately treated by health professionals. The aims of this study were to draw iii attention to this highly prevalent disorder and physiotherapy which is very important in its management, as well as to investigate the efficacy of infrared laser in the treatment of TMJD of arthrogenic and myogenic origin. Thirty-fıve patients admitting to Uludag University Medical Faculty, Department of Physical Medicine and Rehabilitation who were diagnosed as TMJD were included in the study. Ali patients were radiologically evaluated by TMJ MRI in order to determine the arthrogenic and myogenic etiology. Patients were randomly allocated to two groups as treatment and control. lı:ı addition to a standard exercise program which was applied to alt patients, the treatment group (n=20) received laser, and the control group (n=15) received placebo laser treatment. Ali patients were evaluated before, after and 1 month after treatment with the following parameters: Pain, active and passive mouth opening, right and left lateral motion, number of joint sounds and number of tender points. . Statistically signifıcant improvement in ali parameters except joint sounds were noted in the treatment group after treatment which was sustained 1 month after treatment. Whereas in the control group, signifıcant improvement was only seen in pain after treatment, and lateral motion also improved 1 month after treatment. in conclusion, laser treatment can be considered as an alternative, easily applicable physical modality that can be effectively used in the management of TMJD without major side effects.