Tiyatroda stereotipik bir imge olarak 'Çingene'
'Gypsy' as a stereotypical image in the theater
- Tez No: 739803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİP MELİH KORUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gypsy, stereotype, theatre, ethnic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde farklı olanı reddetme ve soyutlama üzerine olan etki koca bir tahammülsüzlüğü doğurmuştur. Bu tahammülsüzlüğün ürünü olan sosyal dışlama ve stereotip etiketlemede damgalama olguları sosyal bir varlık olan insanların birbiriyle olan iletişimini sınırlandırmakta, birliktelikten doğacak olan kültürler arası zenginliğin de yok olmasına zemin hazırlamaktadır. Ne var ki sanat, ince bir zevkle ayrık olan her parçayı bütünleştirmeyi başaran bir gözdür. Bu çalışmada Çingenelerin kimlik yaratım süreci tarihsel dokümanla incelenmiş, nitel verilerin sonuçlarıyla kuramsal kısım oluşturulmuştur. Bu bölümde elde edilen bulgular sonucu Çingenelerin kültürel yaşam pratikleri belirlenmiş ve sınırlılıkları belirlenen tiyatro metinlerinde stereotip izlekler bağlamında betimsel izlekçi analiz yöntemiyle dramaturjik inceleme yapılmıştır. Çok kültürlü bir coğrafyada özelde çingene kültürünün işlenmesi, bu kültürün temel unsurlarının belirlenmesi, sanatsal üretimde ortaya çıkışı ve tiyatro metinlerine olan etkisinin incelenmesi projemin asal amacı olmuştur. Bu düşünceden yola çıkarak çalışmada Çingene kültürünün tiyatro metinlerine olan etkisini incelemek ve kolektif yaratımın bulgularına erişmek tezin amacı olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Çingene, stereotip, tiyatro, etnik
Özet (Çeviri)
Today, the effect on rejecting the different and abstracting has created a huge intolerance. Social exclusion and stigmatization in stereotype labeling, which are the products of this intolerance, limit the communication of people as social beings with each other and pave the way for the extinction of the intercultural richness that will arise from the unity. However, art is an eye that manages to integrate every part that is discrete with sophistication. In the study, the identity formation of the Gypsies is examined through historical documents, and the theoretical part is written on the results of the qualitative data. As a result of the findings in this part, the cultural life practices of the Gypsies are determined, and the dramaturgical analysis has been made with the descriptive thematic analysis method in the context of stereotyped themes in the theater scripts. The primary purpose of my project is to study gypsy culture in multicultural geography, determine the principal elements of this culture and its emergence in artistic production, and examine its effect on theatrical scripts. Based on this idea, the study aims to scrutinize the impact of Gypsy culture on theatre scripts and reach the findings of collective production.