Gerçeklik ve teatrallik bağlamında Emrah Eren rejilerine bakış
An overview of Emrah Eren registers in the context of reality and theatrality
  1. Tez No: 739810
  2. Yazar: AHMET BALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİP MELİH KORUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçeklik, Teatrallik, Tiyatro, Yönetmen, Düşünür, Oyun, Emrah Eren
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı; Emrah Eren‟in yönettiği oyunlarda, tercih ettiği reji anlayışını gerçeklik ve teatrallik kavramlarını açımlayarak oyunların reji açısından ortak özelliklerini belirlemektir. Araştırma kapsamında gerçeklik ve teatrallik kavramlarının tanımlanması, özellikleri, tarihsel süreçlerinin incelenmesi ve bu iki felsefi kavramın karşılaştırılması yapılmıştır. Gerçeklik kavramı, Antik Yunan‟dan günümüze kadar araştırılmış, farklı düşünürler kavrama ait tanım ve özellikleri detaylarıyla incelemiĢtir. Yine teatrallik kavramının Antik Yunan‟dan günümüze kadar felsefi ve sanatsal- estetik gelişime olan katkısının yanında, düşünce insanları ve tiyatro yönetmenlerinin kavram hakkındaki görüşleri de detaylıca incelenmektedir. Emrah EREN‟in yönettiği Hayvan Çiftliği, Kıran Resimleri, İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu, Bir Baba Hamlet, Meçhul Paşa, Don Kişot‟um Ben ve Kazanova adlı oyunlarındaki reji yönelimlerinden hareketle gerçeklik ve teatrallik unsurları detaylıca ele alınmıştır. Eren‟in yönettiği oyunlardaki göstergelerden yola çıkarak metin, oyunculuk, sahne plastiği ve işitsel ögeler gerçeklik ve teatrallik bakımından incelenecektir. Sonuç olarak hedeflenen, Emrah EREN‟in yönettiği oyunlarda reji yöneliminden hareketle gerçeklik ve teatrallik özelliklerinin tespit edilip bu kavramlar ışığında gelişim, değişim ve önemini Emrah Eren‟in reji anlayışı özelinde ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the common characteristics of plays in terms of the regime by explaining the understanding of the stage directions preferred by Emrah EREN in the plays he directed, the concepts of reality and theatricality. Within the scope of the research, the definition of the concepts of reality and theatricality, their characteristics, the study of their historical processes and the comparison of these two philosophical concepts were carried out. The concept of reality has been studied from Ancient Greece to the present day, and different thinkers have studied the definition and characteristics of the concept in detail. In addition to the contribution of the concept of theatricality to philosophical and artistic-aesthetic development from Ancient Greece to the present day, the opinions of people of thought and theatre directors about the concept are also examined in detail. The elements of reality and theatricality are discussed in detail based on the orientations of the stage directions in his plays Hayvan Çiftliği, Kıran Resimleri, Ivan Ivanoviç Var Mıydı Yok Muydu, Bir Baba Hamlet, Meçhul Paşa, Don Kişot‟um Ben and Kazanova directed by Emrah EREN. Based on the indicators in the plays directed by Eren, the text, acting, stage plastic and auditory elements will be examined in terms of reality and theatricality. As a result, the aim is to determine the characteristics of reality and theatricality based on the stage directions in the plays directed by Emrah Eren and to reveal the development, change and importance of these concepts in the light of Emrah EREN's understanding of the stage directing.