Shakespeare'in teatralliği: Hamlet, Macbeth ve Othello
Shakespeare's theatricality: Hamlet, Macbeth and Othello
- Tez No: 437345
- Danışmanlar: PROF. DR. BELİZ GÜÇBİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, teatrallik, Shakespeare, metafor, fenomenoloji, ironi, karnaval, Theatre, theatricality, Shakespeare, metaphor, phenomenology, irony, carnival
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Kuramları, Eleştiri ve Dramaturgi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde, tiyatronun temel unsuru olan fakat gündelik yaşamda ve diğer sanat dallarında kendine genişçe yer bulan teatrallik kavramı tartışılmaya çalışılmış; buradan hareketle Shakespeare'in en bilinen tragedyaları Hamlet, Macbeth ve Othello üzerinden teatral örnekler somutlaştırılmaya çalışılmıştır. İki bölümden oluşan tezin birinci bölümünde teatrallik kavramının temel kuramsal çerçevesi oluşturularak metafor, bakış, ten, rol ve kendilik kavramları ile ilişkisellliği ortaya konmuş; fenomenolojik bir çerçeve çizilimiştir. İkinci bölümde, Elizabeth Dönemi tiyatrosunun teatral özelliklerine değinilerek oyunlarda dramatik bağı koparan ve temsil fikrini sekteye uğratan teatral jestler sunulmuştur. Bu bağlamda ironi, parodi, bilmecemsi ve çift anlamlı sözcük kullanımı gibi dilde teatral unsurlarla karşılaşılmış; karakter, oyuncu, oyun ve gerçeklik üzerine sık sık düşünülerek, temelde teatralliğin kendini gösterme biçimine odaklanılmıştır. Sonuç olarak,“Bütün Dünya bir sahne”olabileceği gibi bütün sahnenin de bir Dünya olabileceği fikriyle teatralliğin tiyatro ve gündelik yaşamda yaratıcı ve dönüştürücü gücü vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to discuss the concept of theatricality, the main component of theatre which is commonly used in daily life and other branches of art as well, and to examine the examples of theatricality in Shakespeare's most famous tragedies: Hamlet, Macbeth and Othello. In the first chapter of thesis consisting of two chapters, the theoretical framework of theatricality and phenomenological attitude are drawn, and the relationship between theatricality and the concepts of“metaphor”,“gaze”,“flesh and body”,“role and self”is introduced. In the second chapter, which begins with the characteristics of the Elizabethan Theatre, the theatrical signs that violete the dramatic entity in the plays are discussed. Within this context, the linguistic elements creating theatricality such as irony, parody, riddling, puns are pointed out;“playing”,“reality”,“character”and“actor”are considered from a theatrical perspective with reference to the issue of theatricality. Consequently, it is emphasized that (presenting the –self within the representation) like“The World [can be] a stage”, the stage can be a World and that theatricality has a creative and transformative power in both theatre and daily life.