Hashimoto tiroiditi tanılı pediatrik hastalarda, tam kan sayımı incelemesinde 'Mean platelet volume' düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of 'mean platelet volume' levels in full blood count examination in pediatric patients diagnosed with hashimoto thyroiditis
  1. Tez No: 739853
  2. Yazar: KUBİLAY OSKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hashimoto thyroiditis”, mean platelet volume, ”cardiyovascular diseas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditi (HT) çocuk ve ergen yaş grubunda edinsel hipotiroidinin en sık sebebidir. Kardiyovasküler sistem, tiroid hormon etkilerinin ana hedefidir. Özellikle subklinik hipotiroidi döneminde endotel disfonksiyonu ve aterosklerotik değişikliklerin başladığını, ayrıca TSH'nın lipit metabolizması üzerindeki etkilerini gösteren birçok çalışma mevcuttur. Bu nedenle tiroid hormon eksikliğinin kardiyovasküler etkilerinin değerlendirilmesi subklinik hipotiroidinin önemine ışık tutmuştur. Tam kan sayımı incelemesinde, artmış 'Mean Platelet Volume' (MPV)'un kardiyovasküler hastalık (KVH)'lar için bir risk göstergesi olduğu öne sürülmüş ve çeşitli KVH'da artmış MPV değerleri rapor edilmiştir. Bizde bu çalışmamızda HT tanılı çocuk hastalarda, MPV düzeylerinin aşikar hipotiroidi, ötiroidi, subklinik hipotiroidi ve sağlıklı kontrol grupları arasında farklı olup olmadığını saptamayı, MPV düzeylerinin HT tanı ve takibinde KVH ile ilişkili olabilecek diğer parametrelerle ilişkisini belirlemeyi ve subklinik hipotiroidili hastalarda tedavi vermek için yol gösterici bir parametre olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2018- Aralık 2021 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'ne başvuran ve Hashimoto tiroiditi tanılı 153 hastadan oluşan örneklem grubu ve başka sebeplerle Çocuk Endokrinoloji polikliniğine başvurup Hashimoto tiroiditi tanısı olmayan 33 kontrol hasta grubu olmak üzere toplam 186 hasta çalışma grubunu oluşturdu. HT tanılı hastalar, tiroid hormon düzeylerine göre aşikar hipotiroidi, subklinik hipotiroidi, ötiroidik hashimoto olarak üç gruba ayrıldı. Bu üç grup kendi arasında ve sağlıklı kontrollerle demografik özellikleri, MPV düzeyleri ve lipit profilleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen HT tanılı 153 hastanın 45'i (%24,2) ötiroidi, 60'ı (%32,3) subklinik hipotiroidi, 48'i (%25,8) aşikar hipotiroidi, 33'ü (%17,7) kontrol grubunu oluşturmaktaydı. Hasta ve kontrol grubunun ortanca yaş değeri sırası ile 14,1 (11,1-16,4) yıl, 12,7 (8,5-14,8) yıl olarak hesaplandı. Hasta grubunda aile öyküsü pozitifliği %49,7, kontrol grubunda %21,2 olarak değerlendirildi. Hasta grubunun %80,4'ü, kontrol grubunun %63,6'sı kızdı. Hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı olmasa da MPV değeri kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. MPV ortanca değeri subklinik grupta, diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Aşikar hipotiroidi ve ötiroid HT grupta MPV düzeyleri kontrol grubu ile benzer saptandı. MPV düzeyleri ile lipit profili arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Tartışma ve Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda subklinik hipotiroidili HT'li hasta grubunda diğer gruplarla karşılaştırıldığında MPV düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuş olsa da aşikar hipotiroidili hastalarda kontrol grubu ile benzer olması, MPV'nin subklinik hipotiroidi tedavisinde aterosklerotik hastalıkların erken belirteci olarak kullanılmasının yeterince güvenilir olmadığını ve ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelime:“hashimoto tiroiditi”,“ortalama trombosit hacmi'', ”kardiyovasküler hastalıklar"
Özet (Çeviri)
Introduction: Hashimoto thyroiditis (HT) is the most common cause of acquired hypothyroidism in child and adolescent age groups. It is also the main objective of the thyroid hormone effects of the cardiovascular system. There are many studies showing the effects of endothelial dysfunction and atherosclerotic changes in the period of subclinical hypothyroidism, and also these studies showing the effects of TSH on lipid metabolism. Therefore, the evaluation of cardiovascular effects of thyroid hormone deficiency shed light on the importance of subclinical hypothyroidism. In the complete blood count (cbc) examination, increased mean platelet volume (MPV) has been suggested to be a risk indicator for cardiovascular diseases (CVD) and increased MPV values were reported in various CVD. In this study, we aimed to determine whether the MPV levels are different between overt hypothyroidism, euthyroid, subclinical hypothyroidism, and healthy control groups, furthermore to assess the relationship of MPV levels with other parameters associated with cardiovascular diseases and also we attempt to determine if there is a guiding parameter to give treatment in patients with subclinical hypothyroidism. Materials and Methods: Between January 2018 and December 2021, the sample group consisted of 153 patients with the diagnosis of HT who applied to the Children's Endocrinology Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital Children's Endocrinology Clinic, and also for other reasons, 33 control patients without the diagnosis of HT applied to the Child Endocrinology Polyclinic and formed a total of 186 patient working groups. Patients with Hashimoto thyroiditis were divided into three groups as overt hypothyroidism, subclinical hypothyroidism, and euthyroid hashimoto according to thyroid hormone levels. These three groups were compared among themselves with healthy controls in terms of dermographic properties, MPV levels and lipid profiles. Results: 153 patients with a diagnosis of HT included in the study, 45 (24.2%) were euthyroid Hashimoto's thyroiditis, 60 (32.3%) subclinical hypothyroidism, 48 (25.8%) overt hypothyroidism, 33 (17%),7) constituted the control group. The patient and the control group's median age values as 14.1 (11.1-16.4) years and 12.7 (8.5-14.8) years, respectively. Family history positivity in the patient group was evaluated as 49.7 % and 21.2 % in the control group. 80.4 %of the patient group and 63.6 %of the control group were girls. Although the MPV value is not statistically significant in the patient group, it was found higher than in the control group. The MPV median value was significantly higher in the subclinical group than in other groups. In the overt hypothyroidism and euthyroid HT group, MPV levels were similar to the control group. There was no statistically significant relationship between MPV levels and lipid profile. Conclusion: As a result, MPV levels were found to be statistically significantly higher in the subclinical hypothyroid patient group with HT when compared to other groups in our study. It was found to be similar to the control group in patients with overt hypothyroidism. therefore, it has been shown that the use of MPV as an early marker of atherosclerotic diseases in the treatment of subclinical hypothyroidism is not reliable enough and further studies are needed.